Vejr

Stillehavet i oprør: Endnu en tyfon truer Filippinerne

Ødelæggelser i Manila efter tyfonen 'Karens' hærgen. Nu nærmer en ny, og endnu kraftigere tyfon sig landet fra øst ERIK DE CASTRO / Scanpix Denmark

Filippinerne der netop er blevet ramt af tyfonen 'Karen', kan nu se frem mod endnu en tyfon der har kurs mod østaten

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Bedst som man slikker sårene i Filippinerne efter tyfonen 'Karens' rasen, så lurer endnu en tyfon over Stillehavet, med kurs mod øgruppen.

I første omgang passerede tyfonen 'Karen' det sidste døgn østaten og efterlod mange hjemløse, og med nedbørsmængder der i bjergene nåede over 500 mm, så har de ekstreme nedbørsmængder ført til jordskred adskillige steder, ligesom flere huse i bogstaveligste forstand er skyllet væk.

Til sammenligning falder der i Danmark 712 mm nedbør på et helt kalenderår.

Varmt Stillehav giver tyfoner

Omtrent 2500 kilometer længere mod øst er årets elvte tyfon 'Haima' dannet og bevæger sig de kommende dage mod vestnordvest hvor den fra på onsdag og torsdag igen kan true Filippinerne som en meget farlig kategori 3-tyfon, som det kan ses i videoanimationen nedenfor.

Tyfonens kurs de kommende dage

'Haima' samler kræfter over det varme vestlige Stillehav, hvor havtemperaturen mange steder ligger i underkanten af 30 grader. Det er netop det varme havvand der giver næring til de kraftige tropiske uvejr, hvor der ved fortætning af vanddamp frigives enorme mængder energi, der giver 'brændstof' til tyfonens udvikling.