Vejr

Se videoen: Vildt uvejr rammer italiensk by

Efteråret er højtid for uvejr i Middelhavsområdet, og fredag var ingen undtagelse, da et kraftigt uvejr drev ind over den italienske by Genova

Ligeså fredeligt og højsommerligt vejret oftest er ved Middelhavsområdet i sommerperioden, ligeså barskt og voldsomt kan det være i efterårsmånederne.

Kombinationen af et Middelhav med temperaturer på 22-23 grader og kold luft i stor højde, giver sig udslag i en særdeles 'giftig' cocktail, hvor der let dannes kraftige uvejr.

Det var netop hvad der skete i fredags da et større område med tordenbyger drev ind over Genova fra havet. Uvejret bragte udover kraftig regn og torden også særdeles kraftige vindstød med sig.

Kendt som 'downburst'

Fænomenet vi ser i videoen ovenfor hvor der fra det ene øjeblik til det andet sætter kraftige vindstød ind, er kendt som et 'downburst'.

Det opstår oftest i forbindelse med kraftige uvejr, og skyldes at kold (og dermed tung) luft fra bygens indre strømmer mod jorden i stor fart. Når det rammer jorden under bygen, spredes det ud til siderne, og grænsen mellem den omgivende, rolige luft, og de kolde og voldsomme vindstød i forbindelse med downburstet sætter ofte ind med sekunders varslen, som det også ses i videoen.

Man kan sammenligne det med at hælde vand på gulvet i en stråle, og se det brede sig ud til siderne i en plet på gulvet. 

Der er desværre ikke tilgængelige målinger fra området som bygen ramte i fredags, men at dømme på videoen har der været tale om vindstød på mindst kulingstyrke.

Af og til oplever vi også særdeles kraftige vindstød herhjemme i forbindelse med kraftige uvejr - senest det for alvor skete var på Langeland i forbindelse med skybruddet Sankt Hans aften.

Videoen øverst i artiklen er fundet på Severe Weather Europes facebookside.