Voldsomme oversvømmelser i Florida efter monsterorkan

Orkanen Matthew har ramt den amerikanske østkyst. Det kraftige vejrsystem har medført voldsomme oversvømmelser.

I USA er orkanen Matthew i løbet af de seneste timer fortsat op langs østkysten. Mindst fire mennesker har mistet livet, oplyser den amerikanske tv-station CNN.

Som du kan se i videoen øverst i artiklen, er især delstaten Florida hårdt ramt af ødelæggelser fra oversvømmelser. Beboerne forlader deres hjem i området for at komme i sikkerhed for monsterorkanen.

Orkanen har dog ikke ramt så hårdt som frygtet, men flere end en million amerikanere er uden strøm.

- Jeg er bange for, at mit hus vil ligge ude i marinaen eller et andet sted, siger George Smith, der ejer en husbĂĄd i Florida.

Zølck: Oversvømmelserne er værre end vindstødene

TV 2-reporter Jesper Zølck befinder sig i delstaten Georgia og kan fortælle, at orkanens øje befinder sig cirka 60 kilometer fra den amerikanske østkyst.

- Man forventer, at det værste vil ramme i dette omrĂĄde inden for den næste times tid (lørdag morgen, dansk tid, red.), siger Jesper Zølck. 

- Orkanen er slem nok i sig selv. Der er ganske voldsomme vindstød pĂĄ op mod 170 kilometer i timen, men det er mere de oversvømmelser, der kan komme efterfølgende og undervejs, som er problemet for myndighederne, fortæller han.

TV 2-reporter Jesper Zølck befinder sig i delstaten Georgia og kan fortælle, at orkanens øje befinder sig cirka 60 kilometer fra den amerikanske østkyst.

Her rammer orkanen lørdag

Lørdag vil orkanen passere op langs delstaten South Carolinas atlanterhavskyst og måske også ramme land og blive den voldsomste orkan til at ramme South Carolina i 27 år.

Det værste vil ramme i dette område inden for den næste times tid.

Jesper Zølck

Det vil betyde, at hele kystområdet har risiko for at blive ramt af orkan, en 2-3 meter høj flodbølge, 4-5 meter høje vindskabte bølger og mellem 200 og 300 mm regn - og lokalt op til 400 mm.

Ud over akutte ødelæggelser som væltede træer og hustage, der blæser af, kan hele kystomrĂĄdet blive ramt af oversvømmelser. Dødstallet efter orkanens hærgen i Haiti er oppe pĂĄ mindst 877.

Den tropiske orkan Matthew, som har passeret tæt forbi Florida og Georgia, har nu kurs mod South Carolina.