Orkanen Matthew

Fly flyver direkte ind i Matthew – og når frem til monsterorkanens øje

Orkanjægere flyver helt ind til orkanens øje. De er i gang med at indsamle oplysninger om den livsfarlige tropiske orkan.

Selv om millioner af nordamerikanere flygter fra monsterorkanen Matthew, har andre fået til opgave at flyve direkte ind i den tropiske orkan.

Det gør orkanjægerne fra National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, der har til opgave at indsamle oplysninger om kategori 3-orkanen, så man bedre kan forudsige orkanens bane og styrke. Det gør de blandt andet ved at flyve direkte ind i den livsfarlige orkan, hvor de kan måle mere præcist. 

Som du kan se i videoen øverst i artiklen, oplever flyet – ikke overraskende – utrolig meget turbulens. Mod slutningen af videoen når flyet frem til orkanens øje, hvor der tydeligvis er langt mere roligt. Orkanens øje er et vindstille område midt i en orkan. Inde i øjet er der stille og kun lidt nedbør.

500 mm regn

Ifølge de seneste prognoser er det kun orkanens øje, der forbliver over havet - resten af det enorme tropiske vejrsystem vil nå langt ind over Florida med vinde af orkanstyrke og op til 500 mm regn, hvor der falder mest.

Næsten halvanden million mennesker er evakueret fra kystnære områder i Florida.

Fra Florida bevæger orkanen sig lørdag op langs Georgias kyst, inden den også kan ramme delstaten South Carolina.