Vejr

Ny tropedag over Danmark: Her får vi igen 30 grader i dag

Temperaturen kan igen i dag runde 30 grader, hvorved vi har udsigt til en ny tropedag over Danmark.

Meteorologisk sommerdag

I Danmark kalder vi det en sommerdag, når temperaturen et eller andet sted i landet når over 25,0 grader.

På TV 2 VEJRET benævner vi det ligeledes en tropedag, hvis temperaturen et eller andet sted i landet kommer over 30,0 grader.

Den tidligste officielle sommerdag i dansk vejrhistorie var den 17. april 1964, hvor termometret kom op på 25,2 grader ved Klosterhede Plantage mellem Holstebro, Lemvig og Struer.

Den seneste sommerdag kom så sent som den 1. oktober 2011, hvor man nåede 26,9 grader i Store Jyndevad i Sønderjylland.

Endnu en varm dag er over os, når varmluft fra Sydeuropa fortsat strømmer op over Danmark, men der er forskydninger i fordelingen af varme i forhold til i går.

En svag koldfront bevæger sig ind over Jylland, og derved bliver varmen forskubbet mod øst. Således bliver det sjællænderne, som kan få 30 grader i dag, og det vil generelt være varmest på Øerne.

Midt på eftermiddagen kan man i Nordsjælland lokalt runde 30 grader, mens man på Fyn, Sjælland, Lolland og Falster generelt vil få mellem 23 og 28 grader, og på Bornholm kan man nærme sig 25 grader på den nordlige del af øen.

I Jylland bliver der store temperaturforskelle hen over halvøen fra vest til øst. I Østjylland kan man passere 25 grader, mens man ved den jyske vestkyst får omkring 20 grader - og helt ude i yderste klitrække under 20 grader fra Skagen til Hvide Sande.

Men med 30 grader i udsigt på Sjælland, kan vi få en ny tropedag, som er betegnelsen for en dag, hvor temperaturen et eller flere steder passerer 30 grader. Torsdag fik vi den første tropedag i år, og det blev også årets hidtil varmeste med 30,5 grader i Store Jyndevad.

Om vi slår gårsdagens temperatur er usikkert, men det er sikkert, at vi får endnu en varm sommerdag over store dele af Danmark.