Vejr

30,5 grader: Danmark ramt af tropedag

Danmark er nu ramt af tropedag med over 30 grader, og det er første gang i år, at det sker.

Meteorologisk sommerdag

I Danmark kalder vi det en sommerdag, når temperaturen et eller andet sted i landet når over 25,0 grader.

På TV 2 VEJRET benævner vi det ligeledes en tropedag, hvis temperaturen et eller andet sted i landet kommer over 30,0 grader.

Den tidligste officielle sommerdag i dansk vejrhistorie var den 17. april 1964, hvor termometret kom op på 25,2 grader ved Klosterhede Plantage mellem Holstebro, Lemvig og Struer.

Den seneste sommerdag kom så sent som den 1. oktober 2011, hvor man nåede 26,9 grader i Store Jyndevad i Sønderjylland.

Midt på eftermiddagen passerede det officielle termometer i Store Jyndevad i Sønderjylland 30 grader og toppede på 30,5 grader kort før klokken 16 - og derved blev en ganske almindelig sensommertorsdag til en tropedag.

I Borris i Vestjylland nåede man 30,3 grader, mens man i Isenvad lige nøjagtig nåede 30,0 grader.

Det er første gang i år, at temperaturen passerer 30 grader, og vi skal i øvrigt tilbage til 1997 for at finde over 30 grader så sent på året. Varmere kan det dog godt blive senere på året, for helt tilbage i 1906 målte man 32,3 grader den 3. september i Randers.

Årets varmeste dag blev det i sagens natur også til, og den hidtil højeste temperatur på 29,4 grader fra Rønne den 25. juni blev således slået med en god margen.

Allerede varmt fra morgenstunden

Allerede fra morgenstunden var det lunt med 16-19 grader hen over landet, og ved middagstid havde vi passeret sommerdagsgivende 25 grader mange steder.

Ved solens hjælp fortsatte temperaturen med at stige i en luftmasse, som har sin oprindelse over langt sydligere himmelstrøg.

Luften i sig selv er derfor ganske varm, og derfor oplever man også ganske fine temperaturer med omkring eller over 20 grader helt ude ved kysterne.

Og den varme luft fortsætter med at strømme op over os i nat, så vi har muligvis også udsigt til en tropenat, hvor temperaturen natten igennem holder sig over 20 grader.

Størst er chancen - eller risikoen om man vil - for en tropenat i de sydlige egne af landet ud mod vandet.

Betegnelse efter norsk forbillede

TV 2 VEJRET indførte efter norsk forbilledet begrebet en 'tropedag' i 2014.

Vi på TV 2 VEJRET ønskede at gøre formidlingen og omtalen af usædvanlig varmt sommervejr lettere og definerer en tropedag som en dag, hvor temperaturen ved en eller flere officielle danske målestationer når mindst 30,0 grader.

I Norge har man blandt andet på det populære YR.no i årevis nemlig benyttet begrebet til netop at beskrive usædvanlig varme sommerdage.