Vejr

Sjældent fænomen: Her kunne man se fire regnbuer på én gang

Fire regnbuer over Orø - set den 11/8 om aftenen Sune Abelgren Nielsen / Seerfoto

Et imponerende og sjældent fænomen blev torsdag aften set hen over Isefjorden.

De fleste har set en regnbue - mange har også set to - men hele fire regnbuer på én gang - det er sjældent man ser det.

Ikke desto mindre var det lige præcis, hvad Sune Abelgren Nielsen torsdag aften så hen over Orø.

"Man siger, der ligger guld for enden af regnbuen. Hvad mon der så ligger på Orø?," skriver Sune Abelgren Nielsen til TV 2 VEJRET efter at have set de imponerende fire regnbuer hen over den lille ø i Isefjorden.

Dobbelt reflektionsbue

Det Sune Abelgreen Nielsen har set er to dobbelte regnbuer, hvoraf den ene er en helt 'almindelig' dobbelt regnbue, mens den anden skyldes sollys reflekteret i Isefjordens vand, som danner endnu en dobbelt regnbue.

Fænomenet hedder således også en reflektionsbue, som normalt kun giver to regnbuer - og i sjældne tilfælde som her giver hele fire regnbuer på himlen.

Regnbuen er en cirkel med centrum i linjen mellem solen og betragteren.

En regnbue er en cirkel

En regnbue er i princippet ikke en bue - men en cirkel, som dannes ved, at sollys brydes i regndråber så lyset spredes i hele farvespektret. 

Lyset i alle spektrets farver sendes direkte tilbage, hvorfra lyset oprindeligt kom - og dermed vil regnbuen altid kunne ses med solen i ryggen, hvor den lige linje mellem solen og den der ser regnbuen fortsætter ind i 'regncirklens' centrum.

Normalt vil halvdelen af cirklen ligge under horisonten - og man skal op på et bjerg, i et tår eller sidde i et fly for at se hele cirklen.

Står solen lavt på himlen, så vil regnbuen være større, end hvis den står højt på himlen - så vil cirklens centrrum ligge langt under horisonten.

Står solen højt på himlen bliver regnbuen mindre.

Dobbelt regnbue

Er regnbuen kraftig dannes der undertiden en sekundær regnbue, hvor lyset i vanddråberne tager en ekstra 'tur' og sendes ud i en lidt større vinkel.

Dermed dannes en spejlvendt regnbue over den oprindelige, som er lidt svagere. Dermed har man en dobbelt regnbue.

Reflekteret lys fra havet dannede reflektionsbuen

Ved Isefjorden er den lavthængende aftensol blevet reflekteret i havoverfladen - og det reflekterede lys har været kraftigt nok til at danne endnu en regnbue, hvor regncirklens centrum ligger over horisonten.

Dermed er refleksionsbuen langt større end den oprindelige regnbue.

Det reflekterede lys fra havoverfalden har endda været så kraftig, at det har kunne danne en sekundær refleksionsbue - og dermed kunne der ses hele fire regnbuer.

Det er usædvanligt, at refleksionsbuen - som i sig selv er sjælden - kan danne en dobbelt regnbue.