Vejr

Nu er der håb: Langtidsprognoserne peger forsigtigt mod sommervarme

Lad os slå det fast med det samme: Langtidsprognoser er usikre, men tør man kigge i dem, er der tendenser til varmere sommervejr om et par uger.

Mange håber sikkert på, at vejret udvikler sig anderledes i virkeligheden end i prognosernes verden, for stort set samtlige apps og vejrhjemmesider fortæller om ustadigt sommervejr den næste uges tid: Byger der kommer og går med sol ind i mellem og temperaturer på 15 til 20 grader.

Varmere luft og højere tryk

Kaster vi imidlertid et blik på de langfristede prognoser, som i højere grad kigger på ‘vejrtyper’ end på specifikt vejr, er der udsigt til varmere vinde over Danmark og med lidt god vilje også højere lufttryk om en til to uger.

Og de to ting til sammen er de nødvendige forudsætninger for rigtigt sommervejr.

Varm luft i sig selv giver nemlig ikke nødvendigvis flot sommervejr, for hvis lufttrykket er relativt lavt, som i øjeblikket, er der grobund for regn- og tordenbyger, hvorimod højere tryk giver større sandsynlighed for sol og tørvejr.

Varmere end normalt midt i juli

Fra omkring den 12.-13. juli passerer den beregnede temperatur af luften i ca. 1.500 meters højde imidlertid det normale niveau for årstiden, og det betyder, at der også er mulighed for, at det bliver varmere end normalt nede hos os i de mere jordnære luftlag - hvis det beregnede vejr bliver til virkelighed vel at mærke.

Sommerdag ved Horsens Fjord d. 4. juni 2016.

Med en normal dagtemperatur for midten af juli på ca. 20 grader på landsplan, har vi således en forhøjet sandsynlighed for at få mellem 20 og 25 grader i løbet af uge 28.

Som vi indledningsvist bemærkede, er langtidsprognoser dog notorisk usikre, og den varme løsning her over er blot en ud af flere løsninger.

Varmescenariet er i øjeblikket dog mere sandsynlig end de køligere varianter i langtidsprognosernes verden, som den tager sig ud lørdag eftermiddag, så der er håb om, at sommeren langsomt er på vej tilbage.