EM i fodbold

Hvilket hold er bedst i hvilket slags vejr? – få svaret her

Hvem er mon bedst i regnvejr? PATRICK HERTZOG / Scanpix Denmark

Det er ikke lige meget om det er varmt, regner eller blæser – vi giver dig her alle tiders statistik over de seneste fire EM-slutrunder

”Det er fantastisk fodboldvejr”. Sådan har det lydt forud for landskampe, superligakampe – og sikkert også serie-3 kampe. Og sådan kommer det sikkert også til at lyde her under den kommende EM-slutrunde i Frankrig.

Hvilket vejr, der er ”fantastisk fodboldvejr” – det afhænger i høj grad af, hvilken kulør både ens briller og trøje har. For det er ikke lige meget om det regner, blæser eller er varmt.

Vejret kan vise sig at få en afgørende finger med i spillet, når europamesterskabet i fodbold skal afgøres i de kommende uger.

Hvor afgørende vejret er, har vi på TV 2 VEJRET sat os for at undersøge og har gennemgået alle EM-slutrundekampe siden EM-slutrunden i Holland og Belgien i 2000 for de fem store favoritter ved EM i 2016 – og sammenholdt resultaterne med temperatur, nedbør og vind.

Dermed kan vi på baggrund af 80 EM-slutrunde-kampe beskrive, hvor afgørende vejret statistisk set er for de fem lande Spanien, Tyskland, Italien, England og Frankrig.

Spanien er bedst – i alt slags vejr

Bedst i alt slags vejr

Ved de fire EM-slutrunder, som vi har brugt data fra, er der spillet kampe i stort set alt slags vejr.

I Holland og Belgien i 2000 var det generelt køligt og blæsende – men tørt. I Portugal i 2004 var det under de indledende kampe nærmest hedt og så var det tørt. I Schweiz og Østrig i 2008 var det koldt og regnfuldt, mens vejret var meget afvekslende under sidste EM-slutrunde i 2012 i Polen og Ukraine, der bør på alt fra køligt vejr ved Østersøen til lummer varme i Ukraine – med torden og skybrud.

Sammenholder man alle 80 kampe spillet i alt slags vejr for de fem lande, så har Spanien i gennemsnit fået flest point – 2,1 point pr. kamp – mens Italien (1,9 point), Tyskland (1,8 point), England (1,6 point) og Frankrig (1,4 point) kommer på de følgende pladser.

Det er disse point, som holdene har fået pr. kamp i alt slags vejr, der bliver vores reference, når begynder at se på det helt specifikke vejr – og hvilken betydning det har for, hvor mange point hvert enkelt hold har fået pr. kamp i varme, kulde, regn, tørvejr eller blæst.

Spanien er – også – bedst i varme

Bedst i varme

Er temperaturen over 21 grader, så har Spanien under de seneste slutrunder vist sig at være det hold, der ud over at få flest point (2,5 i gennemnit pr. kamp) også det hold, der gør det relativt bedst i varmt vejr.

Hele 19 % flere point pr. kamp er det blevet til for Spanien, hvis temperaturen har været over 21 grader, mens Italien og Tyskland også drager en lille fordel af varmen, mens Frankrig kun lader sig påvirke lidt.

Bemærkelsesværdigt – men måske ikke så overraskende – så får England i gennemsnit 21 % færre point pr. kamp, hvis det er varmt.

Den varmeste af de 80 kampe – blev spillet under EM i Portugal i 2004, hvor Italien spillede uafgjort 0-0 i 32,5 graders varme mod Danmark.

De 21 grader er gennemnittet for alle 80 kampe – og derfor valgt som grænse mellem varmt og koldt vejr.

England er bedst – i kulde

Bedst i kulde

Er temperaturen under 21 grader, så skal man holde et vågent øje med England, som er det hold, der gør bedst når det er koldt.

Hele 2,3 point pr. kamp er det blevet til for England i koldt vejr. Det er en afvigelse i forhold til den samlede pointhøst, der er til at tage og føle på. 38 % flere point pr. kamp bliver det til for England, når temperaturen er under 21 grader.

Italien er det næstbedste hold i kulde med 1,9 point pr. kamp, mens Spanierne får 14 % færre point i kulde og kun høster 1,8 point pr. kamp.

Tyskland gør det heller ikke meget bedre i koldt vejr, mens det ikke hjælper Frankrig meget, at få 4 % flere point pr. kamp

Den kamp, der har været spillet i det koldeste vejr vandt Spanien 4-0 over Irland. Det var kold sommeraften i Gdansk i Polen under EM 2012, hvor temperaturen lå på blot 12 grader.

Spanien er bedst – i regnvejr

Bedst i regnvejr

Bolden er lidt hurtigere i regnvejr – og måske er det derfor, at Spanien har gjort det så godt, at de er EM’s absolut bedste hold i regnvejr.

Spanien har aldrig tabt en kamp i regnvejr – og har derfor 3 point pr. kamp i gennemsnit, der har betydet hele 43 % flere point til Spanien, hvis det har regnet.

Italien gør det også godt i regnvejr og udmærker sig ved at hente 24 % flere point flere pr. kamp, mens Tyskland måske lidt overraskende ikke har fået blot et eneste point i regnvejr ved en EM-slutrunde siden 2000.

Der er således langt til ’Das Wunder von Bern’, da tyskerne i silende regnvejr overraskende blev verdensmestre i 1954. Men det var jo heller ikke et EM…

Englænderne har ikke spillet en kamp i regnvejr – og kan derfor ikke tælles med i statistikken.

Den EM-kamp blandt de 80 kampe med mest regn var i 2012, da Frankrig mødte Ukraine. Det lynede og tordnede mens regnen silede ned og den aften gav 14 mm i Donetsk.

 Tyskland er bedst - i tørvejr

Bedst i tørvejr

De absolut fleste kampe under de seneste EM-slutrunder er spillet i tørvejr – og det er nok her man flest gange hører kommentatorerne sige ”Fantastisk fodboldvejr”.

Ikke desto mindre er det tyskerne, der har haft mest at juble over i tørvejr.

Tyskland får 6 % flere point pr. kamp og når med 1,9 point pr. kamp lige akkurat at slå Spanien med de helt små decimaler i kampen om at være bedst på de hårde baner.

Spanien udmærker sig ved at være få 11 % færre point pr. kamp, hvis det er tørvejr. Herefter følger Italien (1,8 point pr. kamp), England (1,6 point pr. kamp) og Frankrig (1,4 point pr. kamp).

Kun én slutrunde har været helt tør. Det var EM-slutrunden i Portugal i 2004.

England er bedst – i blæst

Bedst i blæst

Det manglede også bare, at England udmærker sig i blæsende vejr – men at de ligefrem er det bedste af alle hold, når flagene blafrer på stadion er måske en overraskelse.

De aller fleste kampe i aftentimerne er spillet under meget rolige vindforhold – og med en gennemsnitlig middelvind på 3,4 m/s set hen over alle 80 kampe – så er det vores grænse for, hvornår vi kalder det blæsende.

Her suser England på imponerende vis helt til tops med 2,3 point pr. kamp, som er hele 38 % flere point pr. kamp, når det er blæsende.

Det gør Frankrig næsten ligeså godt med 37 % flere point pr. kamp i blæst – men det giver dem trods det kun 1,9 point pr. kamp.

Tyskland får 1,8 point pr. kamp i blæsende vejr, mens både Spanien og Italien udmærker sig ved at få markant færre point, når det blæser.

Det koster Spanien 21 % af sine point at det blæser. Det samme tal for Italien er 17 %. Dermed placerer de to sydeuropæiske lande sig nederst på listen over hold, der er bedst i blæst.

Den mest blæsende kamp af de 80 vi har undersøgt var i øvrigt Frankrigs 3-0 sejr over Danmark ved EM i Holland og Belgien i 2000. Dengang blæste det under kampen med 9 m/s. Havde det været vindstille - kunne det måske have givet andet udfald af den kamp??

Hvad kan det komme til at betyde?

Skal vi tro statistikken og skal vi samtidig kigge dybt i prognoserne, så tyder alt på et EM med stor chance for regnvejr hver dag - til langt ind i turneringen. Og så tyder meget også på et relativt køligt EM.

Den kombination kan få rigtigt meget til at pege i både Spaniens og Italiens retning – med England som en outsider i det kølige vejr.

Tyskland og Frankrig ser ud til at være de to lande, der håber mest på enten blæst eller tøvejr.

Men én ting er sikkert - når vi kommer til søndag den 10. juli, så vil der være et hold, der med rette kan sige, at det her EM har budt på "Fantastisk fodboldvejr".

Sådan har vi gjort

Vi har taget alle kampe med deltagelse af de fem hold og taget den vejrobservation fra den pågældende by så tæt på kampstart som muligt. Det betyder i de fleste tilfælde, at data er fra et kvarter inde i kampen – og i enkelte tilfælde op til halvanden time inde i kampen.

Vi har fundet gennemnittet af temperatur (21,0 grader) og vind (3,4 m/s) for alle kampe – og brugt det tal til at afgøre, hvad der er varmt og hvad der er koldt – og hvad der er blæsende.

Resultatet af kampene er anført på baggrund af resultatet efter regulær spilletid (90 minutter).

Datagrundlaget er på i alt 80 kampe. For de enkelte hold er der data for mellem 16 og 19 kampe – med undtagelse af England, der ikke deltog ved EM i 2008, og derfor kun er repræsenteret med data i 11 kampe.

Ved indbyrdes kampe er den pågældende kamp opført som to kampe.