Vejr

Se den vilde video: Uvejret gik amok - ødelagde 20 års arbejde på et kvarter

Jan Hurup Hansen kunne følge med fra stuevinduet, da uvejret smadrede 20 års arbejde i haven

Kraftig regn og skybrud

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 millimeter regn over en periode på maksimalt seks timer.
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 millimeter regn over en periode på maksimalt 30 minutter.
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Sankthansaften 2016 bliver formentlig en aften som Jan Hurup Hansen fra Langeland sent vil glemme.

Det blev nemlig aftenen hvor et voldsomt tordenuvejr fik himmel og jord til at stå i ét, og hvor kraftige vindstød, regn og hagl i kombination fik lagt det meste af haven ned.

- Det er jo kun døde ting, men det er svært at se 20 års arbejde i haven blive ødelagt på 15 minutter, skriver Jan Hurup Hansen til TV 2 VEJRET.

Ovenstående video optog han i aftes og lagde på Facebook - og vi har på TV 2 VEJRET også fået lov til at vise den.

Den viser, hvordan skybrud, torden og voldsomme vindstød raserer haven uden for vinduerne, da uvejret kulminerer på øen.

Stort set alle træerne vælter og op mod 7000 hosta-planter, som Jan Hurup Hansen dyrker nye sorter på, går også til i uvejret.

- Det er det vildeste jeg har oplevet i mit liv, og jeg har ellers set vilde storme i både Norge og Canada, slutter Jan Hurup Hansen.

Der findes ikke konkrete vejrdata fra Langeland, men billederne antyder, at vindstødene let kan have nået stormstyrke - hvilket de væltede træer også vidner om.

Da uvejret var drevet over kunne skaderne i haven gøres op.