Vejr

Ærø ramt af historisk uvejr: 400 år mellem så voldsomt et skybrud

Det var et helt ekstremt skybrud, som sankthansaften ramte Ærø - med over 60 mm regn

Det var enorme mængder regn, der faldt på meget kort tid, da Ærø sankthansaften blev ramt af et skybrud, som vi kun har oplevet det få gange i mange år - og statistisk set vil der gå flere hundrede år før Ærø igen kommer til at opleve noget lignende.

Det var et historisk skybrud, som på få timer gav 60,2 mm i Ærøskøbing - det viser officielle nedbørsdata fra Spildevandskomitéen, SVK.

Det voldsomme uvejr, der ud over enorme mængder regn på kort tid også gav kraftige vindstød - og i øvrigt også ramte Langeland - begyndte ved 19-tiden sankthansaften.

Tredobbelt skybrud

Da skybruddet var voldsomst - var der ikke blot skybrud - men tredobbelt skybrud.

For at tale om skybrud skal der falde 15 mm på 30 minutter, og i Ærøskøbing falder der helt ekstreme 45,8 mm regn på en halv time.

Det er esktremt nok i sig selv - men det mest ekstreme var de nedbørmængder, der faldt i løbet af blot 10 minutter, da skybruddet var voldsomst.

Statistisk set: 467 år før vi ser det igen

På 10 minutter faldt der 29,2 mm regn, som er en uhørt nedbørintensitet

Det er så store mængder regn på så kort tid, at der ifølge de såkaldte statisistsk beregnede returtider går hele 467 år mellem, at man i Ærøskøbing vil opleve ligeså store en mængde nedbør på 10 minutter.

Kun to skybrud har været voldsommere - i 17 år

Ser vi de ekstreme nedbørmængder over 10 minutter på landsplan, så hører skybruddet sankthansaften på Ærø til blandt de voldsomste i nyere tid.

De 29,2 mm regn på minutter er så stor en nedbørmængde på så kort tid, at voldsommere skybrud kun er registreret to gange før siden 1999.

Selv om tallene efterfølgende er beregnet ved hjælp af radardata, så går det skybrud, som ramte Gråsten i Sønderjylland den 20. august 2007 som det med den største nedbørintensitet over 10 minutter i nyere tid.

Her blev det af DMI beregnet, at der på 10 minutter faldt 53 mm regn, da skybruddet var voldsomst.

Skybruddet i Sønderjylland anrettede enorme skader. Blandt andet blev en vej og en del af jernbanestrækningen mellem Sønderborg og Gråsten skyllet væk af vandmasserne.

Herefter følger det historiske skybrud i København den 2. juli 2011, hvor store dele af Hovedstaden blev sat under vand - med omfattende oversvømmelser af veje, lavtliggende område og kældre til følge.

Dengang faldt der i Ishøj 31,2 mm regn på minutter, da skybruddet var voldsomst.

Dermed går skybruddet på Ærø sankthansaften 2016 over i historien, som det tredje voldsomste registreret i Danmark - mindst siden 1999. Og skybruddet er desuden det voldsomste registreret i juni måned.