Vejr

TV 2 VEJRETs seneste prognose: Stadig udsigt til 30 graders varme

Prognoserne holder fast i, at varm luft fra Sydeuropa strømmer frem mod Danmark til weekenden, så vi har stadig udsigt til 30 grader.

Mange har sikkert været en smule forvirrede over, hvordan vejret bliver efter Sankt Hans, når man har tjekket vejret hos TV 2 VEJRET, DMI eller norske YR.

Man har kunnet finde alt fra 15 og 30 grader afhængigt af, hvor man kiggede hen.

Her på TV 2 VEJRET har vi lovet op til 30 grader, og det holder vi fast i

Prognoserne fortsat giver mulighed for usædvanlig varm luft over Danmark op til weekenden, og især fredag ser ud til at kunne blive en hed omgang, hvor termometrene flere steder i landet kan snige sig op på de tropevarme 30 grader.

Meteorologisk sommerdag

I Danmark kalder vi det en sommerdag, når temperaturen et eller andet sted i landet når over 25,0 grader.

På TV 2 VEJRET benævner vi det ligeledes en tropedag, hvis temperaturen et eller andet sted i landet kommer over 30,0 grader.

Den tidligste officielle sommerdag i dansk vejrhistorie var den 17. april 1964, hvor termometret kom op på 25,2 grader ved Klosterhede Plantage mellem Holstebro, Lemvig og Struer.

Den seneste sommerdag kom så sent som den 1. oktober 2011, hvor man nåede 26,9 grader i Store Jyndevad i Sønderjylland.

Varm luft fra Sydeuropa begynder midt på ugen at strømme op mod os på sydvestsiden af et højtryk, som efterhånden ser ud til at skulle placere sig over de Baltiske lande.

Samtidig er der udsigt til, at et lavtryk lejrer sig over de Britiske øer, og det er i mellem højtrykket og lavtrykket, at den sydeuropæiske hede strømmer frem til os.

Enkelte prognoser lader den varme luft ligge over os frem til lørdag, så man i de østlige egne også kan nå 30 grader på weekendens første dag, men det er meget usikkert.

Lavtrykket og mere ustadig luft ser nemlig ud til efterhånden at skulle fortrænge den ekstreme varme med regn og torden, men inden da er der en reel mulighed for, at vi får en eller måske to tropedage.

Der brød vejrkrig ud

Søndag kunne man på eb.dk læse om, at en vejrkrig var brudt ud mellem TV 2 VEJRET og DMI. Baggrunden for ‘krigen’ var, at vi på TV 2 VEJRET forudsagde 30 graders varme op til weekenden, mens DMI ikke lovede mere end 15 grader.

”Den vejrmodel, vi støtter os til, den har bestemt ikke 30 grader. Det kan være 15 om lørdagen og 15 om søndagen. Så kan det jo blive 30 på den måde,” sagde DMI’s vagtchef Mogens Rønnebek til eb.dk søndag eftermiddag.

DMI’s prognose er siden da fulgt i TV 2 VEJRET’s spor – så både DMI og TV 2 VEJRET nu lover varmt sommervejr med op til 30 grader efter Sankt Hans – og dermed er vejrkrigen afgjort til varmens fordel.