Se den vilde video: Tornadojægerne kom helt tæt på

De to danske stormchasere Danny Høgsholt og Kai-Asle Sønstabø fik endelig hvad de rejste til USA efter - se selv de vilde optagelser her

Sådan kategoriseres tornadoer

Tornadoer kategoriseres ud fra EF-skalaen (Enhanced Fujita Scale) som har været i brug i USA siden 2007. Skalaen er opkaldt efter den japansk-amerikanske meteorolog Tetsuya Theodore Fujita (1920-1998) og måler en tornados styrke ud fra dens ødelæggelser i kategorierne EF0 til EF5, hvor sidstnævnte er kraftigst.

Ødelæggelserne kan omtrent omsættes til vindhastighederne herunder, men klassificeringen sker ud fra ødelæggelsernes omfang alene. Tornadoer, der derfor ikke resulterer i nævneværdige materielle skader, kan være meget svære at klassificere og undertiden ende i en for lav kategori.

EF0
Vind: 29-37 m/s 
Relativt mindre ødelægger som under en gedigen dansk storm eller orkan. Tagsten blæser ned, skorstene blæser omkuld og træer brækker over eller rives op.

EF1
Vind: 38-49 m/s 
Moderate ødelæggeser - hustage lider stor skade og kørende biler blæses af vejen.

EF2
Vind: 50-60 m/s
Betydelige ødelæggeser - tage rives af huse og biler kan tippes rundt. Træer rives op med rode eller brækker over.

EF3
Vind: 61-73 m/s
Voldsomme ødelæggelser - tage blæser af selv solide bygninger og biler løftes og kastes rundt. Træer rives op med rode.

EF4
Vind: 74-90 m/s
Enorme ødelæggelser - huse jævnes med jorden og biler løftes og flyver igennem luften
Typisk breddere end 500 meter

EF5
Vind: Over 90 m/s
Altødelæggende - jævner næsten alt med jorden og kan løfte store lastbiler mere end 100 meter væk
Typisk breddere end 1000 meter

Dét der tegnede til at blive en af tornadojægernes mest rolige dage, endte med at blive den hidtil mest begivenhedsrige! I går aftes lokal amerikansk tid, oplevede de to danske stormchasere Danny Høgsholt og Kai-Asle Sønstabø nemlig en tornado fra blot få kilometers afstand - vi bringer her en beretning fra 'over there'.

"Vi troede oprigtigt at vi skulle have en helt rolig transportdag til morgendagens setup, men det endte med jagtens første rigtige tornado nær Chapman i Kansas.

Da vi stod op var der ikke meget, der tydede på en tornado. Der var ’marginal risk’ og vi besluttede at køre mod Salina for at være i position til i morgen. Da bilen var startet tickede et ’slight risk’ ind og modellerne pegede på enkelte (2-3) superceller i Kansas, der kunne udløse en kortvarig tornado.

Tornado nær Chapman, Kansas den 25. maj 2016
Tornado nær Chapman, Kansas den 25. maj 2016 Foto: Kai-Asle Sønstabø / Privatfoto

Så det jagtede vi og lagde os an nær Wichita. Vi begyndte dagen i Woodward, Oklahoma. Her skød en flot supercelle op, men i løbet af en time døde den igen og blev til nul og niks. Der var kun få svage celler i området. Samtidig var en meget stor ’severe warned’ supercelle dukket op nær Salina.

Da kl. blev 18.30 tog vi en alt eller intet beslutning. Blive mod syd og satse på at de små celler kunne vokse, eller høvle alt hvad vi kunne mod nord (170 km) for at jagte en stor supercelle, der allerede på dette tidspunkt havde kastet en tornado af sig. Vi valgte plan B.

Det var en kamp med tiden med supercellen var sejlivet og kraftig og da vi kort efter kl. 20.00 kom sydfra lige op i ’hooket’ fik vi øje på en massiv tornado 3-4 km væk. Smukt!" - slutter Danny Høgsholt

Senere i dag (amerikansk tid) er der igen mulighed for tornadoer i forbindelse med kraftige tordenbyger, og fra i aften ca. 22 dansk tid kan du igen følge med når vi streamer direkte fra det amerikanske midtvesten.