Se tornadojægernes video: Forrygende tordenvejr og roterende uvejr i Tornado Alley

De danske tornadojægere havde mandag deres hidtil bedste dag på dette års tornadojagt, hvor de oplevede adskillige, roterende uvejr med lyn og torden.

Danmarks mest erfarne tornadojæger, Kai-Asle Sønstabø og TV 2 Vejrets meteorolog, Danny Høgsholt, begyndte mandag, deres sjette dag på årets tornadojagt, i byen Liberal i Kansas, men satte kursen med Canadian i Texas.

Transporten til Texas skulle hurtigt vise sig at være en god ide, for midt på eftermiddagen udvikledes dagens første superceller (roterende tordenuvejr som kan danne tornadoer) mod sydøst, og Danny og Kai-Asle jagtede dem og fik flotte billeder af de særlige skystrukturer.

På afstand af et uvejr i Hedly i Texas.
På afstand af et uvejr i Hedly i Texas. Foto: Kai-Asle Sønstabø / Privatfoto

Mod sydvest ‘poppede' flere superceller op, og nær Turkey i Texas dukkede en ganske interessant en af slagsen på. Den havde nemlig en helt særlig rotation, men der blev i første omgang ikke advaret om tornadoer i forbindelse med den.

Roterende uvejr, en supercelle, i Turkey i Texas.
Roterende uvejr, en supercelle, i Turkey i Texas. Foto: Kai-Asle Sønstabø / Privatfoto

"Da eftermiddag blev til aften tog fanden dog ved cellen, og mens vi sad i bilen og prøvede at finde et motel at overnatte på, begyndte lynene af slå ned talrigt og nærgående. Vi sad i sikkerhed i bilen og kunne under heftig regn og hagl blot tage colaerne frem og nyde ’biografturen’.

Da kernen af supercellen havde passeret øst for os begyndte den for alvor at rotere. Det er klassisk når mørket begynder at falde på og den natlige ’low level jet’ intensiveres. Man taler ofte om et ’tornadic window’ mellem kl. 19.00 og 21.00 om aftenen, hvor risikoen er størst,” udtaler Danny Høgsholt.

Og ganske rigtigt. Klokken 21.34 rullede følgende melding ind på tornadojægernes computer:

”The National Weather Service in Lubbock has issued a tornado warning for Hall county in north central Texas. At 09.34 pm CDT at large and extremely dangerous tornado was located six miles southeast of Turkey, Texas. Weather spotters reported a large rainwrapped tornado”.

Lynnedslag i Altus Oklahoma mandag den 23/5 2016.
Lynnedslag i Altus Oklahoma mandag den 23/5 2016. Foto: Kai-Asle Sønstabø / Privatfoto

De danske tornadojægere havde således en forrygende dag i Texas, hvor de dog ikke nåede, at se den omtalte tornado.

I dag fortsætter jagten i samme område, hvor vejret fortsat er meget ustadigt og gunstigt for voldsomt uvejr, og live-transmissionen fra tornadojægerns bil forventes at begynde omkring klokken 23 her på vejr.tv2.dk.