LIVE: Følg tornadojægerne i USA

Tag med til USA, hvor jagten er gået ind - på klodens vildeste vejr

Følg med fra i aften klokken 22, hvor de danske tornadojægere Danny Høgsholt og Kai-Asle Sønstabø for første gang i år streamer direkte fra det amerikanske midtvesten.

Vær opmærksom på at der, som følge af varierende kvalitet i internetforbindelsen, kan være udfald på streamen i perioder.

Det er TV 2 VEJRETs egen Danny Høgsholt og Danmarks mest erfarne stormchaser Kai-Asle Sønstabø, som tager dig med på tornadojagt i USA - hvor du kommer til at sidde på forreste række.

Fra et kamera i bilen vil du kunne følge de to stormchaseres jagt på tordenbyger, hagl og ikke mindst tornadoer - hver aften og nat frem til den 31. maj.

23. maj - klar til ny chase

Selvom der endnu ikke er blevet set tornadoer af de erfarne danske stormchasere, så er Danny og Kai-Asle fortsat fortrøstningsfulde:

"Efter gårsdagens semi-bust er vi fortrøstningsfulde i dag med endnu et enhanced risk i området. Vi overnattede igen i Liberal og sætter derfra kursen sydpå mod Childress. Der er godt tre timers kørsel – og så holder vi øje med prognoser og observationer undervejs.

Selvom netop det østlige Texas panhandle blev ’tæppebombet’ i går og der blev observeret store hagl og flere tornadoer, så er det i stort set samme område, at det sker igen i dag. ’Dryline magic’ er på spil. Med et stort trug over det vestlige USA vil små øvre bølger hele tiden bevæge sig ind over plains fra sydvest.

Med fortsat tilstrømning af varm og meget fugtig luft fra sydøst (generelt rundt 30 grader med dugpunkter på 20-22 grader) så giver det grobund for superceller og navnlig kæmpehagl samt enkelte tornadoer. Vi håber af vejnettet vil udfordre os mindre i dag" - slutter Danny Høgsholt

22. maj - endnu en dag med flotte uvejr

Søndag blev endnu en dag hvor der blev set imponerende uvejrsskyer. De to danske stocmhasere lagde ud i Liberal, Kansas og endte samme sted. Her følger en række flotte billeder fra chasen taget af Kai-Asle Sønstabø - billederne er taget nær Perryton i Texas.

Imponerende supercelle nær Perryton, Texas, den 22/5 2016
Imponerende supercelle nær Perryton, Texas, den 22/5 2016 Foto: Kai-Asle Sønstabø / Kai-Asle Sønstabø
Fascinerende skystruktur - og solnedgang - nær Perryton, Texas.
Fascinerende skystruktur - og solnedgang - nær Perryton, Texas. Foto: Kai-Asle Sønstabø / Kai-Asle Sønstabø

21. maj - første dag med superceller

Den fjerde dag for stormchaserne startede i Amarillo i Texas, hvor der efter flere dage med 'kedeligt' vejr i stormchaser-øjne endelig var udsigt til spændende vejr. Fra Kansas lyder det:

"Det er blevet nat her i Liberal i Kansas, hvor vi overnatter efter dagens chase. Vi lagde ud i Amarillo og kørte derfra ved middagstid med kurs mod Garden City i Kansas. Her var det såkaldte ’triplepoint’ forecast – krydsningen mellem varmfronten, koldfronten og drylinen.

I løbet af eftermiddagen begyndte cellerne at poppe op lige nordvest for vores lokation, og det endte med at der blot skulle være to superceller, som udvikledes i dagens løb.

De bevægede sig dog særdeles langsomt mod øst samtidig med, at vejnettet i det vestlige Kansas var fattigt. Resultatet blev, at det var endog særdeles svært at komme tæt på kernen af uvejret. Derfor lykkedes det heller aldrig helt – men til aften fandt vi ved Scott City et godt view direkte ind i ’hooket’ af den sydligt beliggende supercelle. Vi fik lyn, flot struktur og en meget flot skybase i solnedgangen" - slutter Danny Høgsholt.

'Drylinen' beskriver en meget skarp grænse mellem tør og fugtig luft - et fænomen der er sjældent udenfor USA - og bedst kan betegnes som en 'fugtighedsfront'. Langs 'drylinen' kan der opstå kraftige superceller der kan producere tornadoer.

'Hooket' - eller 'krogen' er en del af supercellen hvor tornadoerne oftest dannes. Krog-strukturen er især tydelig når man betragter radarbilleder der viser nedbøren.

De to stormchasere kører efter uvejr senere i dag lokal tid, og fra i aften klokken 22 dansk tid, kan du følge med herinde live.

Derfor sendes der først sent på aftenen

At live-transmissionen først starter fra kl. 22 skyldes tidsforskellen - og tidspunktet, hvor tordenbyger og tornadoer normalt dannes.

Tordenbygerne opstår i løbet af dagen - og vil typisk være kraftigst sidst på eftermiddagen og tidligt på aftenen.

Da der er syv timers tidsforskel, så vil det sige - mellem klokken 23 og 03 dansk tid.