Kom med TV 2 VEJRET på tornadojagt

Tag med TV 2 VEJRET på jagt efter efter klodens vildeste vejr

De kommende uger kan du komme med på tornadojagt i USA - og du kommer til at sidde på forreste række, når jagten sættes ind på torden, hagl og tornadoer.

Det er TV 2 VEJRETs Danny Høgsholt, der sammen med Danmarks mest erfarne stormchaser, Kai-Asle Sønstabø, tager til Tornado Alley i det centrale USA for at opleve noget af klodens vildeste vejr.

Og det er ikke tilfældigt, at tornadojægerne tager afsted lige nu. Foråret er årstiden for tornadoer - og det er to erfarne folk, som aften efter aften tager på tornadojagt.

TV 2 VEJRETs Danny Høgsholt sidder klar i bilen forud for tornadojagten i fjor
TV 2 VEJRETs Danny Høgsholt sidder klar i bilen forud for tornadojagten i fjor Foto: Kai-Asle Sønstabø

Danny Høgsholt er i USA sammen med Kai-Asle Sønstabø, som har jagtet uvejr og tornadoer i USA i 10 år.

"Min baggrund som meteorolog kombineret med Kai-Asles store erfaring og viden om forholdene i Midt-Vesten er naturligvis en stor fordel, når man fra dag til dag skal jagte uvejr, der kan dannes i et område som er større end Spanien, Frankrig og Tyskland til sammen," siger Danny Høgsholt.

Du vil hver aften fra den 18. maj til den 31. maj kunne følge med direkte fra forruden af tornadojægernes bil.

"Vi streamer live her på vejr.tv2.dk, når vi er på tornadojagt og det hele går løs. Det er typisk fra sidst på eftermiddagen og frem til sidst på aftenen lokal tid. Og da Midt-Vesten er syv timer bagud i forhold til Danmark bliver det en natteforestilling for dem, som gerne vil følge med herhjemmefra. Men så kan man altså få at se det, som vi måske er heldige at komme til at se – nemlig en tornado som den ser ud direkte fra USA," siger en forhåbningsfuld Danny Høgsholt .

Kai-Asle Sønstabø er Danmarks nok mest erfarne stormchaser. Her fra sidste års chase i Texas.
Kai-Asle Sønstabø er Danmarks nok mest erfarne stormchaser. Her fra sidste års chase i Texas. Foto: Kai-Asle Sønstabø / Stormhunt.org

De fleste danskere forbinder naturligt nok tornadoer med død, ødelæggelse og elendighed, for det er sådan vi stifter bekendtskab med de amerikanske uvejr i medierne herhjemme, men det er ikke derfor tornadojægerne rejser til USA.

"Det har altid været utroligt vigtigt for os at understrege, at vi jager tornadoer for at opleve naturens kræfter og blive fascineret af de vejrfænomener, som uvejrene afstedkommer. Vi ønsker ikke  - og håber på ingen måde – at vejret vil skabe ravage, og derfor er den ultimative oplevelse for os eksempelvis en stor og flot tornado, som står på en tom mark langt væk fra byer og mennesker," siger Danny Høgsholt.

Ud over at se tornadoer håber jægerne også på at komme til at opleve store hagl og flotte lynshow. Et af disse oplevede tornadojægerne i Texas i fjor. Du kan se videoen herunder.

"Sidste år var et rigtigt godt år. Vi så flere tornadoer og oplevede nogle fantastiske tordenvejr. I år håber vi naturligvis på det selvsamme," slutter Danny Høgsholt.

Videoen herunder er fra den lille texanske by, Canadian, under tornadojagten den 27. maj sidste år, hvor turens flottede tornado blev set.

Danny Høgsholt og Kai-Asle Sønstabø ankommer til Dallas i Texas tirsdag aften dansk tid – og derfra er det vejret der bestemmer, hvor tornadojægerne begiver sig hen og hvor nætterne skal tilbringes resten af maj måned.

Følg tornadojagten hver dag, aften og nat her på vejr.tv2.dk.