Vejr

Se billederne fra rumteleskop: Så imponerende var merkurpassagen

Her er de bedste billeder taget af merkurpassagen - fra et teleskop i rummet

Hvis du var en af de heldige, der så merkurpassagen mandag, så vil du sandsynligvis 'blot' have set en lille mørk prik på solskiven - men med billeder fra NASA så kan vi nu komme endnu tættere på Merkur, da den i løbet af syv en halv time passerede ind foran Solen.

Videoerne her på siden er såkaldte timelapse, hvor flere billeder er sat sammen i en lang sekvens.

Billederne er taget på Solar Dynamic Observatory (SDO), der er et observatorium i rummet - mellem Jorden og Solen.

Herfra observes Solen, og de billeder, der tages fra SDO er nogle af de bedste bedste taget af vores helt egen stjerne, Solen. Billederne er taget af områder med forskellige bølgelængder, så videoen ovenfor ligner det man vil kunne se gennem et almindeligt solfilter, mens de øvrige videoer er sammensat af billeder, hvor man vil kunne se Solens corona og plasma som slynges ud fra Solens atmosfære.

Merkur passerede kl. 13.12 dansk tid ind foran Solen og bevægede i løbet af syv en halv time indtil kl. 20.42 hen over solskiven. Solen er 286 gange større end solsystemets mindste planet, og Merkur fremstod derfor blot som en lille rund plet, selv set fra et af de bedste teleskoper.

Ud over Merkur kunne man se to solpletter. Den ene (2542) var meget tydeligt næsten midt på solskiven - og lige under den var den mindre tydelige solplet 2543.

Solpletterne kan tydeligt ses på filmsekvenserne ved bølgelængder, hvor Solens korona og plasma ses pulse.