Vejr

Astronomisk begivenhed: Merkur passerer ind foran solen

Mandag vil man kunne se Merkur passere ind foran Solen

Det er årets astronomiske begivenhed, når solsystemets mindste planet Merkur mandag passerer ind foran Solen - i det der betegnes som en merkurpassage.

Merkur vil mandag kunne ses i syv en halv time, mens den i en minisolformørkelse bevæger sig ind mellem Jorden og Solen.

Det er en begivenhed, som kun opstår 13-14 gange i løbet af et århundrede - og dermed er en merkurpassage mere sjældent end en 'rigtig' solformørkelse, hvor Månen passerer ind foran Solen.

Hele merkurpassagen vil kunne ses fra Danmark - hvor vi i øvrigt også er begunstiget af klart vejr.  

Mandag kl. 13.12 vil Merkur kunne ses på den venstre del af Solen - og i løbet af de næste 7 timer og 30 minutter bevæger solsystemets mindste planet sig tværs hen over solskiven, for først kl. 20.42 atter at være fri af Solen.

Det er dette århundredes længstvarende merkurpassage - og vi skal tilbage til 1970 for at finde en, der varede i længere tid.

En merkurpassage opstår, når Solen, Merkur og Jorden er på linje - i Merkurs og Jordens respektive baner omkring Solen. Herved vil Merkur med mere end ti års mellemrum præcis placere sig på den linje og bevæge sig ind mellem Jorden og Solen. På grund af de planeters banehældning på 7 grader i forhold til hinanden er kun omkring den 8.-9. maj og omkring den 10. november, at man kan se en merkurpassage.

Pas på øjnene

Den sjældne astronomiske begivenhed kan ikke ses med det blotte øje med brug af solformørkelsesbriller, som mange sikkert stadig har liggende efter solformørkelsen i marts sidste år.

Merkur er ganske enkelt for lille - og det kræver en speciel solkikkert med de nødvendige filtre for at beskytte øjnene. Eller også kan man ved hjælp af en plade med et hul projicere solskiven ned på en overfalde, hvor man indirekte kan studere merkurpassagen.  

Man må dog aldrig se direkte mod Solen uden brug af solfilter. Det kan give varige øjenskader.

Lang række arrangementer viser merkurpassagen

Har man hverken solkikkert eller andet, der gør det muligt at se Merkur passere ind for Solen, så kan man stadig komme til at opleve merkurpassagen.

Der vil være en lang række arrangementer rundt om i landet, hvor man kan komme til at se merkurpassagen, ligesom vi her på vejr.tv2.dk vil følge den astronomiske begivenhed.

I København kan merkurpassagen blandt andet ses ved Planetariet og i Rundetårn. På Sjælland kan man i øvrigt se den ved observatoriet i Brorfelde og på Avnø Naturcenter. I Jylland vil man blandt andet kunne se merkurpassagen ved Orion Planetariet i Jels, ved Ole Rømer Observatoriet i Aarhus og ved Urania Observatoriet i Aalborg.

Skulle du trods dette ikke få set merkurpassagen, så skal du denne gang blot vente tre år for at få muligheden igen.11. november 2019. Da vil vi kun kortvarigt kunne se passagen fra Danmark - inden solnedgang - og der er heller ingen garanti for godt vejr. Herefter skal vi vente til november 2032 på næste merkurpassage.