Vejr

Sne og frost i slutningen af april: Alt om kuldebølgen som ramte Danmark

I dagene den 23.-27. april 2016 blev Danmark sammen med store dele af Europa ramt af den mest bastante kuldebølge på denne årstid i årevis. Udbredt nattefrost, op til 15 cm sne og adskillige skypumper var nogle af konsekvenserne af den ganske langvarige forårskulde.

Det var nok ikke lige den afslutning på april, som de fleste havde håbet på eller forestillet sig. Og slet ikke efter en lun begyndelse på måneden, hvor temperaturen nåede helt op på 20,7 grader allerede den 4. april.

Ikke desto mindre skulle danskerne igen til at finde vintertøjet og nogle steder også kælkene frem, da usædvanlig kold luft for årstiden efter Store Bededag den 22. april rullede ned over landet fra nord.

Optakten til kuldebølgen skal vi dog helt tilbage til den 20. april for at finde. Her lå et højtryk over Nordsøen og sendte en klar nordvestenvind ned over landet, der blandt andet i København gav en strålende solskinsdag med temperaturer op omkring 14 grader.

Samtidig befandt et lavtryk sig over Norskehavet lige øst for Island, og da det i løbet af den 21. og 22. april bevæger sig mod sydøst ned over Mellemskandinavien og højtrykket i Nordsøen samtidig forstærkes og bevæger sig ud i Nordatlanten, begynder arktisk luft fra Ishavet ud for det nordlige Grønland at bevæge sig ned over Norskehavet med kurs mod Danmark.

Den 23. april ligger den koldeste del af luftmassen, den såkaldte kuldepol, endnu lige nord for landet, men vejret i og over Danmark er dog allerede blevet mærkbart koldere. Temperaturen i omkring 5 kilometers højde falder fra ca. -25 grader fredag til omkring eller under -35 grader lørdag - og dét giver byger.

Der falder byger rigtig mange steder allerede fra morgenstunden og i første omgang mest som hagl. Haglene falder dog i så rigelige mængder, at landskabet blandt andet i Thy bliver hvidt

Natten til den 23. april er der igen udbredt frost hen over landet, og i Tylstrup nord for Aalborg måles ned til -3,9 grader.

Som dagen går dannes der ved hjælp af solopvarmningen talrige byger med både regn, slud og hagl over landet. De første skypumper observeres også flere steder.  

Ud på eftermiddagen bliver luften over Danmark så kold, at nedbøren i Vestjylland nogle steder mere og mere gå over i regulær sne. I Skive finder man kælken frem - og dermed har Danmark oplevet det seneste snefald siden den 3. maj 2011.

Natten til den 24. april tager frosten igen om sig flere steder samtidig med at bygerne fortsætter over især de sydlige og vestlige egne. Centrum af kuldepolen er nu på vej ned over Danmark samtidig med, at et lille lavtryk bevæger sig ind over Nordtyskland.

Lavtrykkets bevægelse gør, at én enkelt men ganske kraftig snebyge sidst på natten til den 24. april og frem til om morgenen nærmest parkerer sig over Lillebælt og området mellem Fredericia og Kolding.

Denne kraftige snebyge giver anledning til kuldebølgens mest spektakulære snefald, da der på 3-4 timer frem til søndag morgen den 24. april falder mellem 10 og 15 cm sne i området

Video: Michael Czuba Olsen

Folk i og omkring Fredericia og Kolding spærrer øjnene op for de store mængder sne på den sidste søndag i april og TV 2 VEJRET modtager talrige billeder af det overraskende og kraftige snevejr. 

I den centrale del af Jylland, hvor vejret natten til den 24. april stedvis er ret klart, falder temperaturen til -4,0 grader i Billund. Det går hen og bliver den laveste temperatur i Danmark, der måles under kuldefrembruddet.

Som søndagen skrider frem smelter sneen gradvist og da solen bryder frem stiger temperaturen til 7-8 graders varme mange steder. 

Der vokser dog også denne dag mange byger frem på himlen, som dagen skrider frem, og flere af dem indeholder i den iskolde luftmasse fortsat både slud, sne, hagl og også torden.

Især på Fyn bliver bygerne sidst på eftermiddagen ganske kraftige med flere lynnedslag - og i Bellinge lidt syd for Odense opstår en skypumpe, der når hele vejen ned til jordoverfladen og ovenikøbet river porten af en lade. Jesper Stein Frandsen filmede det hele på video sekunder efter at skypumpen havde kastet rundt med ladeporten.

Søndag den 24. april bliver kuldebølgens koldeste dag. Gennemsnittet af de målte temperaturer over Danmark ligger på 3,5 grader fra søndag kl. 08.00 til mandag kl. 08.00. Den koldeste søndag måles ved Svendborg, hvor temperaturen på intet tidspunkt kommer over 4,6 grader.

I den kolde luftmasse over Nordeuropa bevæger et lille lavtryk sig natten til mandag den 25. april og mandag formiddag ned over Nordsøen til den nordvestlige del af Tyskland.

Det tilhørende nedbørområde når mandag morgen ind over den sydlige og vestlige del af Jylland, hvor nedbøren mange steder falder som sne. 

Dermed vågner mange sydvestjyder endnu engang op til rigtigt vintervejr - et vejr, som fortsætter i den sydlige og vestlige del af landet det meste af mandagen, hvor nedbøren veksler mellem regn, slud og tøsne

Det er blå mandag for rigtig mange konfirmander, men den blå mandag er altså mest grå - eller hvid - i de sydvestlige egne. Længere mod nord og øst begynder dagen mange steder blå, men igen vokser der kraftige og særdeles fotogene bygeskyer op på himlen.

Der ses igen skypumper over landet, og på Læsø får Kasper Lykke endda øje på to - på én gang

Mange steder i landet oplever man mandag vinterlig nedbør, og der hvor solen end ikke skinner bare en lille smule bliver det en særdeles kold dag - sandsynligvis en af de koldeste målt i årevis så sent på foråret.

I Isenvad ved Ikast bliver det mandag aldrig varmere end 4,6 grader og både i Hvide Sande og ved Borris nær Skjern i Vestjylland måles 4,7 grader som maximumtemperatur den 25. april.

Tirsdag den 26. april går mandagens lavtryk i stå over det nordlige Tyskland imens det udvikler sig. 

Dermed sendes der igen nedbørområder op over Danmark fra syd, og især i Sønderjylland begynder dagen med tøsne mange steder

Vinden tiltager op til hård fra øst og på grund af de mange skyer og den tiltagende vind er natten til den 26. april ikke videre kold.

Temperaturen når i Borris ved Skjern og i Askov ved Vejen som de eneste steder i landet kun akkurat under frysepunktet med -0,1 grader.

Til gengæld er dagen iskold mange steder, hvor temperaturen i regn, slud og tøsne stedvis igen ikke når over 5 grader.

Lyn og torden er der til gengæld også om tirsdagen, hvor både den centrale del af Jylland og København og Nordsjælland får nogle tordenbyger. I Bjerringbro splintrer et lynnedslag et træ midt i byen.

Både tirsdag den 26. april og i morgentimerne onsdag den 27. april falder der sne eller tøsne. Onsdag morgen er det især på Sydsjælland og dele af Fyn, at sneen daler fra himlen - og dét bliver kuldebølgens og med al sandsynlighed også vinterens og forårets sidste snefald. Slutningen af april 2016 bød dermed på sne over Danmark fem dage i træk.

Herefter bliver vejret langsomt at blive lunere, men i første omgang fortsat meget ustadigt. Kuldebølgen står som den meste markante i årevis så sent på foråret.

Video: Lizzi Nygaard

Nedbørtyper

Regn er dråber af flydende vand

Slud er en blanding af regn og sne - ikke at forveksle med tøsne.

Tøsne er sne, der pga. begyndende smeltning er våd. Tøsne er pr. definition dog sne.

Sne er sammensatte iskrystaller, der kan falde til jorden som større eller mindre fnug.

Isslag er underafkølet regn - flydende vand med en temperatur under 0° - der, ved kontakt med faste overfalder, omgående fryser til is.

Hagl er isklumper af varierende størrelse og kan dannes året rundt i kraftige bygeskyer