Vejr

Vildt vejr på Fyn: Skypumpe kastede rundt med ladeport

Regn, sne, hagl, torden - og sågar også skypumper. Det har endnu engang været vejret over Danmark her i slutningen af april.

Og mens de fleste af de skypumper vi oplever herhjemme er ganske uskadelige, så var det ikke helt tilfældet med den skypumpe, som her til eftermiddag fejede forbi Bellinge lidt syd for Odense.

Det var Jesper Stein Frandsen, der sammen med sønnen Malte, fik øje på skyumpen ved Rasmus Rask-skolen i Bellinge, hvor de selv bor.

De gik ud for at kikke nærmere på den og optage ovenstående video, men de synes alligevel, den så lidt faretruende ud, siger de til TV 2 VEJRET.

Det virkede nemlig som om, skypumpen pludselig tog til i styrke, så Jesper Stein Frandsen valgte at gå inden døre igen sin 10-årige søn.

Bagefter opdagede de, at skypumpen havde fået flået en port af en nærliggende lade, som lå et godt stykke ude på en mark.

Optimale forhold i denne weekend

Skypumperne, som er blevet set flere steder i landet i weekenden, har haft optimale forhold for at kunne dannes.

Der har været særdeles ustabil luft over landet med mange byger, og så har vinden generelt været ganske svag. Til gengæld er der inde i bygeskyerne kraftige, vertikale vinde.

Når en lille lufthvirvel i udkanten af en bygesky bliver 'fanget' af en opadgående luftstrøm, så kan hvirvlen blive strukket ud og danne en skypumpe.

Når man strækker en rotation ud, så øges rotationshastigheden - præcis som man kender det fra skøjteprinsessen, der trækker armene ind til kroppen.

Sjældent med ødelæggende skypumper - men det sker

Det er ganske sjældent at skypumper herhjemme giver anledning til store ødelæggelser.

Det skete dog i juli 2007, hvor en skypumpe forårsagede skader for nær et par millioner kroner i Vordingborg.

Og i august 2009 ramte en skypumpe den østlige del af Aalborg og medførte skader for flere huse.

Under nyere tids voldsomste tordenuvejr den 18. juni 2002 ramte skypumper byerne Ilskov og Karup i Midtjylland, hvor adskillige huse led omfattende skader.