Vejr

Stod op til 15 cm sne: Her væltede sneen ned søndag morgen

Snevejr i Kolding kl. 07.30 den 24. april 2016. Video: Michael Czuba Olsen

Det er den 24. april 2016 - men man kunne let blive i tvivl, da man søndag morgen gned søvnen ud af øjnene og kiggede ud af vinduet i blandt andet det sydøstlige Jylland.

Der var nemlig frost og tæt snefald i luften i dele af landet søndag morgen i forbindelse med kraftige byger, der lå hen over især de sydlige og vestlige dele af landet.

Navnlig omkring Lillebælt og i Kolding-området stod man op til gedigent vintervejr for alle pengene med frost og tæt snefald, der mange steder i området gav over 5 cm sne, men som lokalt gav op mellem 10 og 15 cm sne. Fra Fredericia meldtes om hele 15 cm sne - se billedet herunder.

Se flere billeder af snevejret her

Bygerne huserede natten igennem i den for årstiden iskolde luftmasse, som især i de højere luftlag ligger over landet.

I forbindelse med at temperaturen mange steder i natte- og morgentimerne lå lidt under frysepunktet, fik sneen lov til at lægge sig - og det gik navnlig ud over den nordøstlige del af Sønderjylland op mod Lillebælt.

Snevejret hængte sammen med én byge, som i den svage vind og omkring et lille lavtryk over den nordligste del af Tyskland lå mere eller mindre over samme område i timevis. Det gav de store mængder sne. Se radaranimationen fra kl. 02.30 til kl. 08.30 herunder.

Også omkring Korsør på Vestsjælland og på dele af Falster meldtes om snevejr, men mange andre steder i landet stod man op til blå himmel og masser af solskin - en skærende konstrast til det gedigne vintervejr andre steder i landet.

Snevejret er det seneste, der er registreret i Danmark siden den 3. maj 2011, og snemængderne taget i betragtning er det sandsynligvis meget længere tid siden at vi har set et så bastant snefald på denne årstid.

I dagens løb vil temperaturen dog stige til over frysepunktet og sneen vil begynde at smelte, men der var altså mulighed for en kælketur i morgentimerne dér, hvor sneen faldt i nok så rigelige mængder.

Snevejret kom efter en lørdag, som også bød på vinterlige byger mange steder.

Nedbørtyper

Regn er dråber af flydende vand

Slud er en blanding af regn og sne - ikke at forveksle med tøsne.

Tøsne er sne, der pga. begyndende smeltning er våd. Tøsne er pr. definition dog sne.

Sne er sammensatte iskrystaller, der kan falde til jorden som større eller mindre fnug.

Isslag er underafkølet regn - flydende vand med en temperatur under 0° - der, ved kontakt med faste overfalder, omgående fryser til is.

Hagl er isklumper af varierende størrelse og kan dannes året rundt i kraftige bygeskyer