Vejr

Se billederne: Imponerende bygeskyer tårner sig op på himlen

Det ligner nærmest røgskyen fra en atombombe, men det er heldigvis noget fredeligere og langt mere naturlige ting, der er på spil her i weekenden, hvor flere af TV 2 VEJRETs seere har bemærket de særdeles flotte skyer.

Skyerne tårner sig op som store paddehatte på en ellers knaldblå himmel - og det er et udtryk for den meget ustabile og kolde luftmasse, som vi har over landet.

Når april-solen varmer jorden op, så stiger luften hurtigt vil vejrs - og jo koldere luftmassen er, jo højere kan skyerne tårne sig op. 

I øjeblikket er temperaturen i omkring fem kilometers højde nede omkrng -35 grader, mens det ved jordoverfladen er 6-8 grader. 

Denne temperaturforskel får bygerne til at tårne sig op og dannes i hobetal.

Når der samtidig ikke er særlig megen vind, så holder de deres form og ligner gigantiske paddehatte på forårshimlen.

Paddehatte-formen får skyerne, når luften i toppen af troposfæren ikke længere kan stige til vejrs, men i stedet spredes ud til siderne.

Skyerne er af typen cumulonimbus - en klassisk bygesky, men det er sjældent de står som flot, som de gør nogle steder her i weekenden.

Under skyerne er vejret dog knap så behageligt som på afstand. Her er der nemlig mange steder hagl, slud eller tøsne - og enkelte steder sågar tordenvejr.