Vejr

Her er synderen: Én snebyge var skyld i massivt snevejr

Det virkede måske som et omfattende snevejr, da området omkring Lillebælt og navnlig mellem Fredericia og Kolding sent natten til søndag og søndag morgen fik op mellem 10 og 15 cm sne.

Men der var faktisk blot tale om én enkelt snebyge, der huserede på næsten samme sted i flere timer i træk.

Det gav anledning til tæt snefald, som i Fredericia gav helt op til 15 cm sne.

Radaranimationen herover viser, hvordan snebygen i nat nærmest går i stå over Fredericia for herefter kun langsomt at bevæge sig mod syd. 

Det gav flere timer med tæt snefald, der med temperaturer lige under frysepunktet til sidst summererde sig op til de betragtelige mængder, man så i blandt andet Kolding og Fredericia søndag morgen.

Snebygen var koblet til et lille lavtryk over den nordligste del af Tyskland, og først da det rykkede videre mod sydøst begyndte den østjyske snebyge også at få mere fart på for til sidst at gå lidt i sig selv.

Herunder kan du se en video af, hvordan det så ud i Kolding, da snevejret var værst omkring kl. 07.30 søndag morgen. Videoen er optaget af Michael Czuba Olsen.

Video: Michael Czuba Olsen

Nedbørtyper

Regn er dråber af flydende vand

Slud er en blanding af regn og sne - ikke at forveksle med tøsne.

Tøsne er sne, der pga. begyndende smeltning er våd. Tøsne er pr. definition dog sne.

Sne er sammensatte iskrystaller, der kan falde til jorden som større eller mindre fnug.

Isslag er underafkølet regn - flydende vand med en temperatur under 0° - der, ved kontakt med faste overfalder, omgående fryser til is.

Hagl er isklumper af varierende størrelse og kan dannes året rundt i kraftige bygeskyer