Vejr

Nye rekorder: Grønland ramt af ekstrem varme

Helt ekstrem varme ramte mandag store dele af Grønland, hvor der med over 17 graders varme blev målt temperaturer som satte nye rekorder for varme i Grønland i april måned.

Det var usædvanlig varm luft, der fra syd skød langt op over Grønland - og flere steder langs Den Grønlandske Vestkyst gav føhn. Ved både Kangerlussuaq og så på Grønlands koldeste sted satte man nye varmerekorder for april.

17,8 grader i Kangerlussuaq

Mandagens varmeste sted var Kangerlussuaq - tidligere Søndre Strømfjord - hvor temperaturen mandag eftermiddag lokal tid nåede op på helt ekstreme 17, 8 grader.

Den usædvanligt høje temperatur i Kangerlusuaq er den højeste temperatur nogensinde målt der i april måned. Den tidligere rekord var ifølge DMI 16,0 grader, som blev målt den 30. april 1996..

De 17,8 grader i Kangerlussuaq er meget tæt på den absolutte grønlandske varmerekord for april måned på 18,0 grader, som blev målt i Narsarsuaq i Sydgrønland den 22. april 1999.

Forårsvarmen, der blæste op over Grønland fra syd, blev forstærket af en føhnvind, som i sydøstenvinden blæste ned over Kangerlussuaq fra Indlandsisen. Derved blev luften udtørret og varmet op på sin vej mod bygden, der huser Grønlands største lufthavn.

Også varme og føhn med vindstød af orkanstyrke i Nuuk

Også i Nuuk var det usædvanligt varmt - og også her nød man godt af føhnen.

I selve byen nåede temperaturen op på  13,0 grader, mens der ved lufthavnen i Nuuk i læ bag det berømte fjeld *Lille Malene' var hele 16,6 grader - og her gav føhnen i øvrigt vindstød af orkanstyrke, da der mandag middag blev målt 39,6 m/s.  

Varmerekord ved Kongerigets koldeste sted

Over alt på Grønland havde man det varmt. Selv inde midt på Indlandsisen i over 3000 meters højde - ved forskningsstationen Summit - der er Kongerigets koldeste sted, havde man det så varmt, at man her satte ny rekord for april måned.

Her nåede varmen op natten til tirsdag - og tirsdag formiddag blev der målt -6,5 grader, der er den højeste temperatur registreret ved Summit i april måned.

Den tidligere varmerekord for april ved Summit lød indtil i nat på -8,2 grader.

Det kan blive endnu varmere

Den usædvanlige forårsvarme med over 17 grader oplever man normalt kun om sommeren - men det kan blive endnu varmere i Grønland

Varmerekorden i Kangerlussuaq er 23,3 grader - målt den 15. juni 2014 - mens den absolut højeste temperatur registeret i Grønland er 25,9 grader målt i Maniitsoq - tidligere Sukkertoppen - på en usædvanlig grønlandsk sommerdag den 30. juli 2013.