Blodregn over Danmark: Er din bil også blevet dækket af ørkensand?

16x9
Blodregn efterlod ørkenstøv på bilen i Herlev den 5/4 2016 Foto: Rene Brohammer / Rene Brohammer

Sand og støv direkte fra verdens største ørken, Sahara, er mandag og tirsdag faldet ned med regnen over dele af Danmark. Fænomenet kendes som 'blodregn'.

Hvor utroligt det end måtte lyde, så er det en sandsynlig og 'sand' historie. De seneste dages lune sydlige og sydøstlige vinde har nemlig ud over varme også bragt ørkensand- og støv fra det nordlige Afrika med sig op over Europa.

Sågar hele vejen til Danmark, hvor regn og byger både mandag og tirsdag angiveligt har været med til at 'vaske' støvpartiklerne ud over skyerne.

Det var blandt andet tilfældet i Herlev, hvor Rene Brohammer tog ovenstående billede af fronten på sin bil tirsdag morgen efter et mindre område med regn havde passeret Hovedstadsområdet. 

(artiklen fortsætter under billedet)

Mængden af sand og støv i atmosfæren kl. 14.00 den 3/4 2016. Koncentrationen over Danmark er ret høj.
Mængden af sand og støv i atmosfæren kl. 14.00 den 3/4 2016. Koncentrationen over Danmark er ret høj. Foto: Skiron/UOA
Mængden af sand og støv i atmosfæren kl. 02.00 den 5/4 2016. Selvom tyngden af støv er rykket øst for Danmark, så er det endnu muligt, at der kan være forekommet blodregn i Danmark.
Mængden af sand og støv i atmosfæren kl. 02.00 den 5/4 2016. Selvom tyngden af støv er rykket øst for Danmark, så er det endnu muligt, at der kan være forekommet blodregn i Danmark. Foto: Skiron/UOA

Og selvom det blot kan se ud som om, at Rene Brohammer ikke har gjort sig særlig umage med bilvasken, så er det støvede udseende med en rende af fint sand og støv langs kanten af kølerhjelmen et meget godt eksempel på, hvordan blodregnen giver sig til kende.

Når vandet er fordampet ligger støvet ofte synligt tilbage og er typisk lettest at få øje på ved bilen. 

Allerede søndag viste beregninger, som TV 2 VEJRET foretog - sammenholdt med prognoser fra Athens Universitet - at der var mulighed for blodregn i Danmark.

Også mandag blev der enkelte steder i Nordsjælland meldt om mulig blodregn.

Så hvis du synes at din bil har været lidt mere beskidt en vanligt de sidste par døgn, så kan det meget vel skyldes sand og støv fra verdens største ørken rundt 3000 kilometer fra Danmark.

Sidst Danmark oplevede blodregn i større omfang var for præcis to år siden den 5. april 2014 og også i oktober 2012 fandt fænomenet vej til Danmark.

Trajektor for luftpartikel over København kl. 14 den 3/4 - for de seneste fem døgn.
Trajektor for luftpartikel over København kl. 14 den 3/4 - for de seneste fem døgn. Foto: NOAA/GoogleEarth