Vejr

Tordenvejr på vej? Her kan forårsvarmen ende med et brag

En lun forårsdag kan ende med bulder og brag i dele af landet sent i eftermiddag og i løbet af aftenen.

Der er nemlig mulighed for, at regn- og tordenbyger kan 'blomstre op' i forårsvarmen, der igen i dag ventes at sende temperaturen op på 15-17 grader dér, hvor det bliver varmest.

Størst risiko for tordenbyger i Jylland

Således skal man ikke undre sig, hvis det begynder at buldre i det fjerne mens aftensmaden nydes - specielt ikke hvis man bor i den sydlige og centrale del af Jylland.

Det er hér, at risikoen for regn- og måske tordenbyger er størst fra sidst på eftermiddagen og aftenen igennem. Se prognoseanimationen ovenfor.

Bygerne, der altså kan være ret kraftige men også kortvarige, ventes at dannes i den varme luftmasse umiddelbart på forkanten af en koldfront, som ellers stiltiende ventes at bevæge sig ind over landet vestfra i de mørke timer.

Koldere luft nærmer sig fra vest

Det sker, når koldere luft i de højere luftlag begynder at brede sig ind over Danmark samtidig med, at den lune forårsluft fortsat strømmer frem til landet i de nedre luftlag.

Dermed bliver atmosfæren ustabil og bygerne kan dannes.

Bygerne ventes at opstå i første omgang i Sydjylland eller det nordlige Tyskland og herefter brede sig videre op igennem Jylland.

Især i den sydlige halvdel af Jylland kan bygerne være med torden, viser de nuværende prognoser.

Kraftig regn og skybrud

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 millimeter regn over en periode på maksimalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 millimeter regn over en periode på maksimalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.