Vejr

Efter varm mandag: Her er der regn - og torden - på vej

Med temperaturer op til 20,7 grader i Sønderjylland har det været en ganske varm mandag, men sent i eftermiddag og i aften vil forårsvarmen kulminere i regn- og tordenbyger flere steder.

I den varme og efterhånden ret ustabile luftmasse over den sydlige og vestlige del af landet er der sent mandag eftermiddag dannet regn- og tordenbyger, som frem mod i aften vil brede sig til større dele af navnlig Jylland og Fyn.

De første regn- og tordenbyger er opstået centralt ned igennem Sydjylland og vil herfra bevæge sig mod nord og nordøst op igennem Jylland. 

(artiklen fortsætter under billedet)

Herefter kan selve koldfronten, som ligger ned igennem Tyske Bugt, give anledning til flere regn- og tordenbyger sydvestfra. Se prognosen herunder.

Det er navnlig den centrale og sydlige del af Jylland og måske også Fyn, der kan blive ramt af de kraftige men kortvarige byger til aften, inden bygerne gradvist aftager i intensitet, når de bevæger sig frem til nordjyderne og Sjælland.

Efter bygerne strømmer lidt køligere luft ind over det meste af landet tirsdag, men på Bornholm kan man måske fortsat få ganske varmt vejr inden den køligere luft også får grebet om landet længst mod øst.

Kraftig regn og skybrud

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 millimeter regn over en periode på maksimalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 millimeter regn over en periode på maksimalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.