Nu starter sommerhalvåret: Jævndøgn i dag

Selvom nætterne endnu er kølige og der fortsat er lang tid til sommervejr, sĂĄ er det i dag et uomtvisteligt faktum, at vi nu gĂĄr ind i sommerhalvĂĄret.

Klokken 05.30 i morges stod Solen nemlig i zenit over Ækvator, hvilket betyder at Solen de kommende tre måneder vil fortsætte sin 'tur' mod højere breddegrader, hvorfor vi her på den nordlige halvkugle fortsat vil opleve at Solen kommer højere på himlen dag for dag, indtil sommersolhverv den 21. juni.

Sommerhalvåret på den nordlige halvkugle er derfor defineret som perioden fra forårsjævndøgn til efterårsjævndøgn, mens den resterende periode - forståeligt nok - kaldes vinterhalvåret.

Som navnet antyder, så betyder jævndøgn at dag og nat er lige lange, men det er trods alt en sandhed med modifikationer. Hvis man kigger i sin almanak, vil man nemlig opleve at dagen i dag fremgår som værende 12 timer og 13 minutter lang.

Den tilsyneladende længere dag, skyldes at sollyset brydes i atmosfæren nær solopgang og solnedgang, og den derfor ser ud til at være på himlen længere tid end den egentlig er. Derudover regner man astronomisk set, solopgang og solnedgang som værende indtruffet når centrum af solskiven når horisonten - og altså ikke 'toppen' af solen som de fleste nok tænker.

De kommende uger fortsætter dagslængden med at vinde 4-5 minutter per dag.