Vejr

Se alle detaljerne: Meteornedslaget over Danmark er nu kortlagt

Den meteorit som en lørdag aften i starten af februar kunne ses som et enormt glimt på himlen efterfulgt af et kæmpe brag er nu blevet kortlagt.

Det vakte stor opmærksomhed, da man om aftenen den 6. februar i store dele af landet kunne se et lysglimt - og flere steder på Sjælland også efterfølgende kunne høre et brag.

Mange både så ildkuglen, som der var tale om og det efterfølgende overlydsbrag.

Der manglede billeder af meteoren 

På grund af det overskyede vejr blev meteoren ikke fanget fra det netværk af kameraer, som hele tiden filmer himlen - netop til dette formål. Kun glimtet blev registeret.

Derfor kunne man ikke umiddelbart bestemme meteorens bane - og eventuelt nedfaldssted. Men det stod hurtigt klart, at der var tale om en meteor - og den antageligt kunne nået hele vejen til Jorden som en meteorit.

Ved hjælp af indberetning til ildkugle.dk fra de, der havde set meteoren og hørt braget lykkedes det i første omgang, at skabe sig et godt billede af i hvilket område meteoritten kunne være faldet ned.

Hurtigt blev der fundet stykker af meteoritten i både Glostrup og Herlev.

Udenlandske billeder banede vejen

Men det var først senere, da der dukkede billeder af meteoren op, at det lykkedes folkene bag ildkugle.dk at beregne meteorens bane hen over Danmark.

Fem billede i alt sørgede for opklaringsarbejdet. De tre kom fra Tyskland - en enkelt videosekvens fra Ho i Vestjylland - og så et imponerende billede fra en østrigsk amatørfotograf, der i det nordlige Østrig fik taget sit livs billede af meteoren - set på en afstand af 900 km. 

"Meteoritfaldet den 6. februar blev fotograferet fra fem steder, de fleste i udlandet. Der er nu lavet en første analyse af billederne, som ikke blot fortæller om dens fart og bane gennem luften over Sjælland, men også om banen den havde gennem solsystemet før faldet," skrev Anton Sørensen fra ildkugle.dk og Niels Bohr Instituttet til TV 2 VEJRET.

Ramte Jordens atmosfære 80 km - over Borup

 Det analysen viser er ganske imponerende. Klokken 22:07:19 lørdag den 6. februar 2016 ramte meteoren Jordens atmosfære i en højde af 80 km med en fart på 14 km/ - eller det der svarer til 50.000 km/t.

Det skete som beskrevet i 80 kilometers højde lige sydvest for Borup på Sjælland - meget tæt på Vestmotorvejen, E20.

Eksploderede i 20 km's højde - over Taastrup 

Fra Borup bevægede meteoren sig brændende i Jordens atmosfære fra sydvest mod nordøst - med kursen 48 grader. Meteoren styrtede ifølge beregningerne ned gennem atmosfæren med en vinkel på 64 grader - hvor 90 er lodret og 0 er vandret.

Meteoren bevægede sig på få sekunder lige nordvest om Solrød og Greve langs en 29 km lang linje - for i 20 kilometers højde at eksplodere eller gå i flere stykker lige hen over Taastrup.

Herfra fortsatte resterne af meteoritten hen over Albertslund for at styrte ned nord for Glostrup og i Herlev.

Det var antageligt rester af en asteroide

Beregningerne fortæller også noget om, hvor meteoren kom fra, inden den ramte Jordens atmosfære.

Normalt er det rester af en komet, som kan give stjerneskud, når Jorden passerer gennem kometens efterladenskaber af støv og is.

Det er hvad man kalder en meteorsværm, når Jorden gør det - som det eksempelvis er tilfældet i august, når Perseiderne kan ses på himlen med over 100 stjerneskud i timen. 

Beregningerne viser dog, at meteoren ikke stammede fra en kendt meteorsværm - og den sandsynligvis kom fra asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter.

Det er således antageligt rester af asteroide, som den 6. februar 2016 kl. 22:07:19 ramte Jordens atmosfære i 80 kilometers højde over Sjælland - og sekunder senere ramte Jorden i Herlev og Glostrup