Vejr

Usædvanligt langvarig regn klinger af: Her er regnmængderne

Efter en pæn juleaftensdag endte juledagene med at blive sjaskvåde med oversvømmelser flere steder i landet, og det er ganske usædvanligt, at et regnvejr giver så omfattende problemer.

Med 40-50 mm regn hen over Sydjylland, Fyn, Sjælland og Lolland og Falster har det ført til omfattende problemer med oversvømmelser, hvor flere veje er spærret, vandløb er gået over deres bredder og lavninger i terrænet er fyldt med vand.

Mest regn har man fået i Store Jyndevad i Sønderjylland, Flakkebjerg på Sydvestsjælland og Gedser, hvor man alle tre steder har fået 47 mm siden regnvejret begyndte fredag aften og frem til søndag morgen kl. 7.

I Vest-, Midt-, Øst- og Nordjylland blev det efterhånden også vådt med 20-35 mm, hvoraf 5-10 mm dog faldt som sne i Vendsyssel – svarende til ca. 5-10 cm sne.

Det var en særdeles intens varmfront, som gav de store nedbørmængder i hele Danmark. Varmfronten adskilte en varm og fugtig luft med temperaturer på ca. 10 grader mod syd fra en kølig luft med temperaturer på 2-5 grader mod nord.

Temperaturforskellene hen over fronten blev omsat til intense opadgående luftstrømme, som sidenhen udløste langvarig og kraftig regn langs fronten.

Varmfrontens tro følgesvend, koldfronten, giver endnu regn lidt regn søndag ved middagstid, men det klarer op vestfra, og så er der udsigt til stort set tørt vejr resten af året.

Vandmættet overflade medvirkende årsag

De enorme regnmængder, som svarer til, hvad der normalt falder på ca. 20 dage i december, har ramt en overflade, som i forvejen var mættet med vand og dermed ikke har kunnet absorbere vandet.

Gennem hele november og frem til i går har man fået mere regn end normalt. November gav os 146 mm mod normalt 79 mm, og frem til juleaften havde vi allerede fået 75 mm i december mod normalt 66 mm for hele måneden.

Med regnmængderne til og med i går er vi nu oppe på 103 mm på landsplan i december, og i Syd- og Sønderjylland alene er månedsgennemsnittet nu helt oppe på hele 133 mm.

De aktuelle tal placerer, ind til videre, Syd- og Sønderjylland på en fjerdeplads over de mest regnvåde julemåneder siden 1997. Mest regn fik man i det sydjyske i 1999 med 172 mm, næstmest sidste år med 155 mm og tredjemest med 141 mm i 2006.

I 2014 gav det også problemer med oversvømmelser i Sønderjylland, men ikke så omfattende som i øjeblikket, hvor der er problemer i hele den sydlige og østlige del af landet. Regnen sidste år kom nemlig over 3-5 dage, mens vi fik den aktuelle regn meget mere intenst på blot 30 timer.

At vi nu ser omfattende problemer med oversvømmelser i store dele af landet efter et ’almindeligt’ men langvarigt regnvejr er usædvanligt. Det er nemlig oftest voldsomme skybrud eller vinterstormenes stormfloder, som giver os udbredte oversvømmelser.