Vejr

Se videoen: Vendsyssel ramt af snevejr i nat

Efter en rigtig regnvåd omgang i det meste af Danmark 2. Juledag, blev vendelboerne ramt af en rigtig omgang vintervejr, da et større snevejr drev hen over det nordligste Danmark.

I Vendsyssel havde man stort set tørt vejr lørdagen igennem, mens resten af landet lå under for silende regn.

Ud på de sene aftentimer kom regnen til Himmerland og siden Vendsyssel, men i Vendsyssel gik den hurtigt over i slud og tøsne, og i det centrale Vendsyssel blev det en overgang til rigtig sne.

Videoen her over er fra et sted mellem Tversted og Bindslev, hvor der faldt så meget sne, at der måtte snerydning til på veje og fortove.

Meget tyder på, at der er faldet 2-3 cm i store dele af Vendsyssel, men mellem Hirtshals og Frederikshavn har man sandsynligvis fået mellem 5 og 10 cm sne med de største mængder omkring Tolne Skov, Sindal og Bjergby, hvor terrænet er højest.

Knivskarp skillelinje mellem regn og tøsne

Sneen begyndte at falde, da regnen sydfra mødte koldt luft over Vendsyssel. Lørdagen igennem havde vinden blæst fra en østlig retning, og det trak både kold og tør luft ind over det nordjyske område.

Således blev det koldt nok til, at nedbøren efterhånden begyndte at falde i en hvid form, og grænsen mellem regn og sne var knivskarp.

Ifølge meldinger på TV 2 VEJRETs debatforum oplevede en af debattørerne i Hjallerup, at overgangen mellem regn og slud fandt sted inden for blot en enkelt kilometer, og det har sandsynligvis været den linje, som adskilte den milde luft mod syd fra den tørrere og koldere luft mod nord.

Terrænet har også spillet en stor rolle, da selv beskedne ændringer i højde kan have stor betydning for nedbørsformen, når vi ligger lige på grænsen mellem regn og sne.

Skråningerne mod syd på Jyske Ås kan således have været grænsen mellem slud og sne, og meldinger fra Aalborg Lufthavn fortæller da også, at man kun har haft slud her, mens webcams længere mod nord viste sne på overfladen.

Sneen fik ikke lov til at blive liggende, for en varmfront trak op over Vendsyssel, og så gik nedbøren over i regn igen.

Nedbørtyper

Regn er dråber af flydende vand

Slud er en blanding af regn og sne - ikke at forveksle med tøsne.

Tøsne er sne, der pga. begyndende smeltning er våd. Tøsne er pr. definition dog sne.

Sne er sammensatte iskrystaller, der kan falde til jorden som større eller mindre fnug.

Isslag er underafkølet regn - flydende vand med en temperatur under 0° - der, ved kontakt med faste overfalder, omgående fryser til is.

Hagl er isklumper af varierende størrelse og kan dannes året rundt i kraftige bygeskyer