Vejr

Seneste prognoser: Dele af Danmark kan få sne i aften

En knivskarp vejrsituation kommer i dag til at give store temperaturforskelle hen over landet, og mod nord bliver det i aften koldt nok til, at man en overgang kan få slud og tøsne.

Et udbredt regnvejr ligger hen over landet til morgen, og i løbet af dagen vil det langsomt bevæge sig mod nord. I aften kan den nordlige kant af regnen gradvist gå over i slud og tøsne i Nordjylland.

Det sker, når kold luft fra Sverige begynder at blæse ind over Nordjylland og derved gradvist sænker temperaturen til den kritiske værdi, som adskiller regn fra sne.

Grænsen er hårfin, så det er usikkert præcist, hvornår det er blevet koldt nok til, at man kan begynde at se de første snefnug i regnen. Det er også usikkert, hvor længe det kommer til at sne, for de seneste prognoser lader varme fra sydvest skubbe sig op over Nordjylland i nat.

Den mest sandsynlige udvikling er dog, at vi mellem kl. 20 og 22 kan begynde at få slud i Vendsyssel, og omkring midnat er det blevet så køligt, at det bliver til ren sne – om end en noget våd tøsne.

Sidst på natten bliver kulden fortrængt af varme fra sydvest, og så går nedbøren igen over i regn.

Inden da er det muligt, at der faldet 2-5 cm sne, og det er Sindal, Tolne og Bjergby-kanten, som har den største sandsynlighed for sne, da man her både ligger høj og relativt langt mod nord i Vendsyssel og derved er tættere på kulden.

Anden udvikling end i fredagens prognoser

Prognoseberegninger i går, fredag, antydede, at kulden ville komme tidligere og holde stand i længere tid i Vendsyssel, og derved kunne en større del af nedbøren falde som sne.

Det er en varmfront, som er ansvarlig for regnen og den mulige sne i dag, og i gårsdagens beregninger kom varmfronten og den varme luft aldrig rigtigt op over Vendsyssel, og derfor var man hele tiden på den kolde side her.

Nu indikerer de seneste beregninger dog, at varmfronten forskydes 50-100 km længere mod nord end det var tilfældet i går, og derved får varmen sydfra mulighed for at komme helt til Vendsyssel og derved ’ødelægge’ snefaldet nordenfjords.