Vejr

Se billederne: Fantastisk nordlys over Norge

Det var et enestående skue der i går aftes åbenbarede sig over hovederne på folk der befandt sig i den centrale del af Sydnorge. TV 2 VEJRETS Anders Brandt der befinder sig i øjeblikket i området - ved skisportsstedet Kvitfjell, beskrev oplevelsen med nordlyset således:

"Det flotteste nordlys blafrede søndag aften hen over Kvitfjell - og selv om der var VM-finale i håndbold, så var det ud og med kameraet under armen fandt jeg sammen med min datter et sted, hvor der var lidt så lidt lys som muligt.

Jeg tror vi var de eneste på hele Kvitfjell, der var ude at kigge - men det er altså en flot ekstra oplevelse man kan få med sig hjem fra sin skiferie, hvis den går til Sverige eller Norge."

Nordlys, eller rettere polarlys, dannes når en sky af energirige partikler fra Solens overflade strømmer afsted mod Jorden.

Partiklerne afbøjes i Jordens magnetfelt mod Nord- og Sydpolen, og i den øvre del af atmosfæren interagerer partiklerne med luftmolekyler, som gør, at energien kommer til syne som lys i forskellige farver.

Anders Brandt fortæller slutteligt at han netop er rejst til Kvitfjell - lidt nord for Lillehammer - for at sikre en hvid jul. Lige nu er det dog mere sjappet jul - men der er håb. De kommende dage skulle de 3 graders varme i 1000 meters højde skiftes ud med frost - og nedbøren falder frem mod jul - som sne.