Vejr

Usædvanligt stormfuldt år nærmer sig rekord

Efter en stormfuld morgen i Vendsyssel kan vi konstatere, at Danmark nu er blevet ramt af fem storme siden årsskiftet - og det er ikke sket siden 1921.

Året begyndte med tvillingestormene Dagmar og Egon i den første halvdel af januar, og siden fulgte Freja i begyndelsen af november og Gorm for mindre end en uge siden.

I dag kom så Helga, som er blevet klassificeret som en ‘regional klasse 1-storm’ med den højeste middelvind på 27,1 m/s og det højeste vindstød på 34,5 m/s. Hirtshals blev hårdest ramt, og videoen her over er også fra den nordjyske havneby, filmet af Birger Josephsen.

Helga blev den femte navngivne storm, men Danmark har dog reelt været ramt af seks klassificerede stormvejr i år. Forklaringen skal vi finde i den såkaldte ‘fantomstorm’, som ramte os d. 2. og 3. januar.

Under ‘fantomstormen’ fik vi mange steder vindstød af stormstyrke, men middelvinden nåede aldrig over 23 m/s. Det er dog tilstrækkeligt til at blive klassificeret som en lille storm - en regional klasse 1-storm - hvis middelvinden overstiger 21 m/s (stormende kuling) i mellem 10 og 30 % af landet - og det var tilfældet i januar.

Vi skal dog som hovedregel have - eller have udsigt til - en ‘rigtig’ storm med middelvinde på 24,5 m/s, før den bliver navngivet, og da det ikke var tilfældet, figurerer den lille januarstorm uden navn i de officielle lister.

Året 1921 er i 'vejrhistorisk tid' det hidtil mest stormfulde år, hvor Danmark blev ramt af hele 7 storme, heriblandt den for mange så kendte 'Ulvsund-storm’, hvor damperen ‘Ulvsund’ forliser under sejllads mellem København og Nakskov.

Om vi kommer til at tangere 1921 kan ikke helt udelukkes, da vi er inde i en meget blæsende periode - og allerede i weekenden er der risiko for en ny storm over Danmark.

T2Toolbox embed