Vejr

I dag for 34 år siden: Danmark ramt af historisk storm

I dag er det præcis 34 år siden Danmark blev ramt af en af de kraftigste storme gennem tiderne.

Det skete, da et stormlavtryk brugte mere end et døgn på at passere nord om Danmark og mange steder i landet gav vindstød af orkanstyrke, da stormen kulminerede den 24. november 1981.

Stormen anrettede store skader og væltede hele skove, mens den i Vadehavet gav en stormflod, der med rekordhøj vandstand sørgede for omfattende oversvømmelser.

Stormen startede allerede den 23. november, da et lavtryk langsomt bevægede sig fra Skotland hen over Nordsøen til Sydnorge - videre ind over Mellemsverige.

Mens lavtrykket passerede nord om Danmark blæste det i mere end et døgn med stormstyrke hen over store dele af landet.

Stormen udmærkede sig ved at ramme hele Danmark - og især i den nordlige halvdel af landet var den voldsommere end den berygtede decemberorkan i 1999.

Det var også her man oplevede det kraftigste vindstød overhovedet registeret under stormen. I Thisted blev der om eftermiddagen den 24. november målt vindstød på 43 m/s.

Det er langt over grænsen for orkan (32,6 m/s) - og vi oplevede først noget lignende 18 år senere under decemberorkanen i 1999.

Mange steder i landet blev man ramt af de kraftige vindstød af orkanstyrke - og det betød blandt andet at hele skovområder væltede under stormen.

Særdeles hårdt gik det ud over Rold Skov i Himmerland og Gribskov i Nordsjælland - og det anslås, at stormen væltede omkring 3 millioner kubikmeter træ.

Stormen kostede to mennesker livet. En fisker omkom, da en kutter sank i Nordsøen, mens en skovarbejder omkom, da han blev ramt af et af de mange væltede træer.

I Vadehavet gav stormen en rekordstormflod. I Ribe nåede vandstanden ved Ribe Kammersluse 5,11 meter, i Esbjerg var det 4,33 meter og ved Højer stod vandet under en halv meter fra digekronen på det nye fremskudte dige.

Vandstanden på 4,33 over normalt i Esbjerg er fortsat den højeste vandstand, man har målt i den vestjyske havneby.

Stormfloden anrettede skader for en halv milliard og flere steder brød digerne sammen. Vadehavsøen Mandø blev stort set totalt oversvømmet under stormfloden, hvor 200 får druknede, da diget omkring Mandø tog skade mere end 100 steder.

Stormen, der blev kategoriseret som en regulær orkan, kulminerede om eftermiddagen den 24. november 1981.

Stormliste