Vejr

Stormen Freja blev den første novemberstorm i 4 år

Danmark blev lørdag aften og natten til søndag ramt af stormen 'Freja', der gav storm med vindstød af orkanstyrke i den nordlige og nordvestlige del af Jylland - og det var første gang i fire år, at vi havde et novemberstormvejr.

Stormlavtrykket, der passerede nord om Danmark, gav vindstød af stormstyrke i store dele af landet, men de højeste vindhastigheder er alle registreret i det nordlige Jylland.

Stormens kraftigste vindstød af orkanstyrke blev målt til 34,5 m/s i Hanstholm, og havnebyerne Skagen, Hirtshals og Thyborøn fik også vindstød over grænsen til orkanstyrke på 32,6 m/s. Selv i Hals på Vendsyssels sydøstkyst ud mod Kattegat fik man orkanvindstød.

Flere steder inde over land i Thy, Hanherred og Vendsyssel var vindstødene oppe på stærk storm (over 28,5 m/s), og det var de også på Sjællands Odde og på Hammeren på Bornholm.

Regulær storm i Nord- og Nordvestjylland

Selvom vindstødene var af stormstyrke i store dele af landet, var det kun i den nordvestlige del af Jylland, at man blev ramt af regulær storm med middelvindhastigheder over grænsen for storm på 24,5 m/s. Hanstholm og Hirtshals passerede begge grænsen med 27 m/s i førstnævnte.

Vindstyrkerne i Hanstholm og Hirtshals fortæller, at man langs store dele af kysten mod Skagerrak i Thy, Hanherred og Vendsyssel har oplevet regulær storm, og selv langt inde over land har man været tæt på. Aalborg Lufthavn lå lige i underkanten af storm med 24 m/s.

Hurtig lavtryksudvikling over Nordsøen

Lavtrykket, som gav os stormvejret Freja, udviklede sig på vej hen over Nordsøen lørdag eftermiddag og kulminerede, da det passerede nord om os.

Lørdag morgen fandtes det ikke som andet end en bølget skyformation over de Britiske Øer, men i et samspil med bl.a. jetstrømsvindene i stor højde begyndte lufttrykket i bølgen at falde hurtigt og endda en anelse hurtigere, end prognosemodellerne havde indikeret lørdag morgen.

Blæsevejret blev derved opgraderet til et stormvejr sidst på eftermiddagen og således skulle det også navngives.

Sjette navngivne storm på godt to år

Freja var det næste stormnavn på listen, og det blev det sjette navngivne stormvejr over Danmark. Ind til videre er vi blevet ramt af Allan d. 28. oktober 2013, Bodil d. 5.-6. december 2013, Carl d. 14. marts 2014, Dagmar og Egon d. 9.-10. januar 2015 og altså nu Freja.

Det er desuden første gang siden 2011, at vi er blevet ramt af en storm i november. Dengang blev Vestjylland ramt med middelvinde på 29,3 m/s i Torsminde og vindstød på 38,2 m/s i Hanstholm.

Sidst vi blev ramt af storm med vindstød af orkanstyrke var under 'Egon', hvor topscorer i middelvind var Hirtshals med 29,2 m/s og vindstødene nåede 38,6 m/s på Sjællands Odde.

På tidslinjen herunder kan du læse mere om de storme, som har ramt Danmark i de seneste år samt de voldsomste og mest berømte af slagsen igennem tiden.

T2Toolbox embed

TV 2 VEJRET's Stormbarometer

Vi følger løbende risikoen for storm over Danmark.

Stormbarometeret sættes løbende og viser, hvor stor en risiko, der er for at middelvinden når over stormstyrke (24,5 m/s) - et eller andet sted i landet.

Gå til Stormbarometeret