Vejr

Voldsommere end i går: 'Koppu' er nu en supertyfon

Animationen øverst viser 'Koppus' bevægelse og fortsatte kurs mod Fillippinerne de kommende døgn.

Den ekstremt kraftige tyfon 'Koppu', der har kurs mod den nordlige del af af Fillippinerne, har siden i går taget yderligere til i styrke, og kan nu betegnes som en regulær supertyfon.

Den betegnelse får en tyfon først, når den er kraftig nok til at blive klassificeret som en kategori 4 tyfon. Her til formiddag dansk tid, befinder 'Koppu' sig 374 km østnordøst for den fillippinske hovedstad Manila, og vurderes til at have middelvindshastigheder på knap 60 m/s, samt med vindstød på hele 69 m/s.

Til sammenligning blev de kraftigste vindstød nogensinde i Danmark - i forbindelse med orkanen 'Allan' den 28. oktober 2013 - målt til 53,5 m/s ved Kegnæs.

Allerede nu er det begyndt at regne på den østlige del af Luzon, og det kommende døgn intensiveres nedbøren voldsomt i forbindelse med tyfonens anmarch. Generelt kan der falde mellem 300 til 500 mm, men lokalt kan der i bjergrige egne falde helt ubegribelige 1000 mm regn.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

  • Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
  • Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
  • Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
  • Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
  • Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
  • Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
  • Kategori 5: > 69,0 m/s