Vejr

Katastrofe lurer i Fillippinerne: 'Kuppo' kan blive en supertyfon

Øverst: Prognose for tyfonen 'Kuppo' de kommende dage. Tallet i midten angiver forventet kategori på Saffir-Simpson-skalaen.

Der kan lure en katastrofe af betydeligt omfang ude i horisonten i Stillehavet øst for Fillippinerne.

Her er tyfonen 'Kuppo' nemlig ved at tage til i styrke og kan nu betegnes som en regulær tyfon, hvilket er en opgradering i forhold til gårsdagens status som en tropisk storm.

Middelvindhastighederne omkring 'Kuppo' er tiltaget fra 25 m/s til omkring 40 m/s i løbet af torsdag aften og nat. Det gør lige nu 'Kuppo' til en kategori 1-tyfon på Saffir-Simpson-skalaen, der går til 5.

Uvejret, som fredag morgen dansk tid ligger små 600 km østnordøst for hovedstaden Manila, har kurs stik vest direkte mod den nordlige ø Luzon, som ventes ramt af tyfonen på søndag.

Inden da ventes 'Kuppo' dog at tiltage markant, og når den går i land på Luzons østkyst, så kan det være som en kraftig og livsfarlig kategori 4-tyfon. Når tyfoner når op i kategori 4 eller 5 betegnes de ligeledes som supertyfoner.

Kan måske give op til én meter regn

Ud over vindhastigheder på små 60 m/s (215 km/t) medbringer uvejret også kaskader af regn, der kan føre til mudderskred og livsfarlige oversvømmelser.

'Kuppo' ventes generelt at kunne give op mellem 300 og 500 mm regn på Luzon nord for Manila, men lokalt kan der falde helt op mod 800-1000 mm regn - altså op mod én meter regn - i de bjergrige områder på det nordlige Luzon nord for 'Kuppo's centrum.

Nord for uvejrets centrum vil vinden nemlig blæse kraftigt fra det varme Stillehav og ind mod bjergområderne på det nordlige Luzon, hvilket nærmest vil vride atmosfæren for vand og kaste helt enorme mængder regn af sig.

Selv på Fillippinerne, hvor man er vant til tropiske storme og tyfoner, udgør 'Kuppo' en stor trussel. Hvis 'Kuppo' bliver en supertyfon, så er det den voldsomste til at ramme Fillippinerne siden alle tiders tyfon, 'Haiyan', der ramte i november 2013 som den kraftigste tropiske orkan på kloden, der nogensinde har ramt land.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

  • Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
  • Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
  • Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
  • Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
  • Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
  • Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
  • Kategori 5: > 69,0 m/s