Vejr

Bahamas blev ramt af den værste hurricane i 149 år

Øverst: Hurricane Joaquin set fra satellit de seneste 48 timer. Uvejret ses som en roterende skyformation til højre i billedet.

Da Hurricane Joaquin for få dage siden ramte ø-staten Bahamas i den vestlige del af Atlanterhavet var det den værste tropiske orkan, som landet havde oplevet i intet mindre end 149 år.

Som en voldsom kategori 4-orkan på skalaen, der går op til 5, raserede 'Joaquin' i tæt på to døgn Bahama-øerne, inden uvejret drejede mod nord og satte kursen mod Bermuda, som får besøg af uvejret i aften og i nat dansk tid.

Da 'Joaquin' var kraftigst nåede middelvindhastigheden nær centrum af uvejret op på hele 67 m/s svarende til 240 km/t og 'Joaquin' var meget tæt på at blive den første kategori 5-orkan i Atlanterhavet i otte år.

Bahama-øerne blev ramt af en altødelæggende hurricane, der er den værste der har ramt ø-staten i 149 år.

Tilbage på den 1. oktober 1866 blev Bahamas også ramt af en altødelæggende hurricane, der passerede direkte hen over hovedstaden Nassau.

Inden da havde uvejret også ramt Jomfruøerne, der på tidspunktet var danskejet og hed Dansk Vestindien. 

Den tropiske orkan i 1866 havde ikke noget navn, som i dag. Navngivning af tropiske orkaner i Atlanterhavet begyndte først i 1953, og indtil 1979 blev kun pigenavne brugt.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

  • Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
  • Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
  • Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
  • Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
  • Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
  • Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
  • Kategori 5: > 69,0 m/s