Vejr

Tropisk orkan har kurs mod USA: Er en ny 'Sandy' på vej?

En ny tropisk storm i den vestlige del af Atlanterhavet er på tærsklen til at blive en hurricane og har fået de amerikanske hurricane-meteorologers fulde opmærksomhed.

Navnet er 'Joaquin' - årets tiende tropiske storm eller orkan i Atlanterhavet og Caribien, som lige nu huserer nordøst for ø-gruppen Bahamas med middelvindhastigheder omkring 30 m/s eller de vi herhjemme ville betegne som 'stærk storm'.

Man holder dog skarpt øje med 'Joaquin', for alt tyder på at uvejret de kommende døgn vil tage til i styrke og bevæge sig ind på en bane, der minder mistænkeligt meget om den bane, som Hurricane Sandy tog og som i slutningen af 2012 ramte det nordøstlige USA omkring New York.

Som prognosen ovenfor viser, så vil 'Joaquin' først ramme de centrale Bahama-øer, hvor myndighederne har udsendt orkanvarsel onsdag formiddag dansk tid.

Herefter ventes uvejret at dreje skarpt mod nord op langs den amerikanske østkyst - hvor den i begyndelsen af næste uge måske kan gå i land i den mest befolkede del af USA. 

De amerikanske meteorologer understreger, at udviklingen hen over weekenden er meget usikker, men med erfaringerne in mente fra Hurricane Sandy, så får uvejret ekstra megen opmærksomhed.

Satellitanimationen herunder viser udviklingen af 'Joaquin' de seneste to døgn. Uvejret ligger som en stor skyplamage øst for Florida i højre side af billedet.

Stor kritik forud for 'Sandy'

Tilbage i 2012 fik de amerikanske meteorologer megen kritik eftersom de amerikanske prognosemodeller, indtil få dage før 'Sandy' ramte land, blev ved med at indikere, at hurricanen ville bevæge sig ud i det åbne Atlanterhav, mens en europæisk vejrmodel mente, at uvejret ville ramme omkring New York.

Først et par dage inden uvejret for alvor slog til ændrede de amerikanske prognosemodeller 'mening'. 

Mens Hurricane Sandy nåede ned på et lufttryk i centrum af uvejret på bare 946 hPa, så forudsiger enkelte prognosemodeller ligeledes, at 'Joaquin' kan nå ned omkring eller under 950 hPa.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

  • Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
  • Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
  • Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
  • Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
  • Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
  • Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
  • Kategori 5: > 69,0 m/s