Vejr

Ikke set siden 1982: I nat kan du opleve 'superblodmånen'

Natten til mandag får vi et uhyre sjældent syn at se i Danmark.

Årets største fuldmåne, høstmånen, falder sammen med en total måneformørkelse. Samtidig står månen meget lavet, og resultatet bliver en enorm, blodrød måne. Den er ikke set i verden i 33 år. Ikke siden januar 1982, hvor 17-årige Henrik Rosenørn stod klar.

- Det var ret fantastisk, og hundekoldt. Månen forsvandt lige et øjeblik, mens øjet vænnede sig til den. Og så dukkede den op, helt tydelig. Det var en enormt flot oplevelse, fortæller han.

Tager mere end fem timer

Henrik Rosenørn har aldrig sluppet sin entusiasme for himmelrummet. Han er i dag indehaver af Astronomibladet, et online magasin om astronomi, rumfart og stjernehimmelen. Derfor er han naturligvis klar med kikkert og kamera klokken 2.12 natten til mandag, hvor det hele går i gang.

I alt går der mere end fem timer, fra måneformørkelsen starter, til hele balladen er overstået.

- Jeg skal selvfølgelig se det hele. Det er jo ikke ligefrem noget, man ser hver dag, siger Henrik Rosenørn.

Ud over, at denne måneformørkelse er helt særlig og ikke vil ske igen for 2033, er det faktisk også sidste gang, men kan se en total måneformørkelse i Danmark før 2019.

Ikke brug for teleskop

Henrik Rosenørn fortæller, at man sagtens kan få det maksimale ud af 'superblodmånen' med et helt almindeligt kamera og en kikkert. Den er nemlig så tæt på og er så stor, at et teleskop er komplet unødvendigt. Man skal dog huske at slå blitzen fra og holde sin udløser nede i et par sekunder.

Højdepunkterne på de fem timer bliver for Henrik Rosenørn, mens formørkelsen starter og slutter.

- Den er jo ikke lige så dramatisk som en solformørkelse, hvor det hele er overstået på et par minutter. Til gengæld kan man se den med en helt almindelig håndkikkert, og man har god tid til både at se på den og observere den, siger han.