Vejr

Måneformørkelse: Derfor bliver Månen blodrød

Når vi natten til mandag er så heldige at opleve en unik blodrød super-høstmåne, så er netop farven på Månen noget af det mest spektakulære ved hele formørkelsen.

På trods af hvad navnet antyder, så opleves processen ikke som en egentlig formørkelse som vi kender det fra solformørkelsen, men derimod som en tydelig farveændring af Månens overflade. 

Naturligvis er det ikke farven på Månen der ændrer sig, men derimod det lys som Månen rammes af, og som vi kan se fra Jorden når det reflekteres på Månens overflade. Netop som følge af den tydelige farveændring bliver Månens 'optræden' under formørkelsen af og til omtalt som 'blodmåne'.

Afbøjning og prismer

Der findes - bogstavelig talt - en jordnær forklaring på den blodrøde Månes farve. Når sollys rammer Jorden, mens Månen er i skygge, så burde Månen optræde sort og dermed 'usynlig'.

Når det ikke sker, så skyldes det at lyset der rammer Jorden afbøjes i atmosfæren - fuldstændig som når lys afbøjes i et prisme. På den måde går lyset altså om 'hjørner' og når alligevel frem til Månens overflade.

Desuden sker der en meget effektiv spredning af det kortbølgede, blå lys, som dermed slet ikke når frem til Månen. Det gør derimod det langbølgede røde lys, der giver Månen sin spektakulære røde farve.

Det er fuldstændig samme proces der gør at Solen optræder rød ved solopgang og solnedgang her på Jorden, når det blå lys populært sagt er 'brugt op' og det røde lys er tilbage.

Set fra Månen vil man kunne se Jorden som en mørk skygge med en smal stribe af rødligt sollys rundt om overfladen - samme farve som vi ser når Solen er ved at stå op og gå ned.

Den totale måneformørkelse begynder kl. 02.11, hvor Månen bevæger sig ind i Jordens såkaldte halvskygge. Fra kl. 03.07 begynder den egentlige formørkelse, når Månen når ind i Jordens helskygge - og fra kl. 04.11 til kl. 05.23 vil måneformørkelsen være total. Kl. 06.27 er Månen helt ude af Jordens helskygge.