Vejr

Voldsomme oversvømmelser rammer populære Middelhavsdestinationer

Har man valgt at holde sen sommerferie i den østlige del af Middelhavet, så kan man i den grad have været udsat for voldsomt vejr i de sidste par dage.

Flere populære feriedestinationer i det sydvestlige Tyrkiet og i de græske øhav er blevet ramt af voldsomme oversvømmelser det seneste døgn efter, at adskillige intense byger har huseret i området.

I aftes og i nat blev gaderne i den tyrkiske by Bodrum forvandlet til en veritabel flod, som det fremgår af videoen øverst i artiklen. Biler blev revet med af vandmasserne, som søgte ned mod havet fra bjergene lige bag byen, og folk måtte søge tilflugt i sidegader.

Det samme var tilfældet på den græske ø Skopelos, som ligger i øgruppen Sporaderne sammen med bl.a. Skiathos. Her blev gaderne også omdannet til en rivende flod, som tog flere biler med sig mod havnen, som det fremgår af det korte videoklip her under.

Lavtryk og ekstraordinært varmt havvand

Både Tyrkiet og Grækenland har de sidste par dage været underlagt et omfattende lavtryk, som sammen med ekstraordinært høje havtemperaturer har skabt de intense regn- og tordenbyger, der har plaget et område, som ellers normalt har flot sensommervejr her i september.

Nedbørmålinger fra Tyrkiet viser, at der er faldet mellem 40 og 80 mm i det seneste døgn i det sydvestlige Tyrkiet. Mest regn har man fået i Antalya, hvor der er faldet 83,2 mm fra tirsdag kl. 8 og frem til onsdag kl. 8. Her meldes der dog ikke om de store problemer, og det skyldes, at Antalya ligger i relativt flat terræn, hvor regnmængderne kan brede sig ud.

Helt anderledes er det i Bodrum by, hvor bjergene omkring byen virker som en tragt, der sender al regnvandet fra oplandet ned i byen. I oplandet er der sandsynligvis faldet et sted mellem 50 og 70 mm siden i går, og meget af det er endt nede i byen med scener som i videoen øverst til følge.

På Skopelos er der ingen officielle vejrstationer og dermed heller ingen meldinger om nedbør, men man har med stor sandsynlighed fået mængder svarende til Bodrum, Antalya og Kos.