Vejr

Vintervejr: Koldfront giver sne i Alperne

Et pludseligt indslag af køligere vejr fra nordvest sender i det kommende døgn snegrænsen helt ned i 1400 meters højde i Alperne, så man i morgen kan stå op til smukke, snedækkede tinder i det sydlige Tyskland, Østrig og Schweiz.

Onsdag aften kan sneen sågar nå helt ned i 1200 meters højde, og så kan selv bjergtoppene i Schwarzwald i det sydvestligste Tyskland få sæsonens første, men nok kortvarige snedække blot seks dage efter, at man havde 34 grader for foden af Alperne.

I større højder som på fx Zugspitze i det sydligste Tyskland er der til gengæld udsigt til et gedigent snevejr, hvor man forventer mellem 20 og 50 cm nysne, og det er kun anden gang i denne sæson, at der kommer sne i Alperne under gletsjerniveau.

Kølig luft fra nordvest

Årsagen til det pludselige indslag af vintervejr i Alperne er kølig polarluft, som i det kommende døgns tid strømmer ned over Nordvest- og Centraleuropa på bagsiden af en koldfront.

Koldfronten ligger tirsdag ved 14-tiden ned gennem det vestlige Tyskland og nordvest om Schweiz til Pyrenæerne. I morgen på samme tid ligger den fra de Baltiske lande til Østrig.

Frostgrænsen befinder sig i 1.800-2.000 meters højde i den kølige luft på bagsiden af koldfronten, men faldende sne kan overleve helt ned til 1.200-1.400 m før den er helt smeltet.

Selvsamme koldfront bevæger sig også ind over Danmark senere i dag, men her får vi ikke andet en regn ud af det. Sneen hænger nemlig oppe i højden, og der er endnu noget tid til, at den kan nå ned til vores lave og flade terræn.