Vejr

Uvejr i Middelhavet: Tornadoer hærger i kendt olivendistrikt

Video øverst: Omfattende skypumpe ud for Peloponnes i Grækenland. Kilde: Georgios Gkantidis.

Efteråret er ved at indfinde sig i Middelhavet, og det mærker man i form af voldsomt vejr med skybrud og tornadoer. Usædvanligt varmt havvand bærer en del af skylden for vejret.

Grækenland var i går således vidne til mindst to tornadoer, som hærgede på halvøen Peloponnes, der blandt andet er kendt for sine olivenplantager. 

I byen Skala, som ligger på det sydøstlige Peloponnes, blev adskillige biler kastet rundt af en tornado, mens flere bygninger tog skade. Tornadoen menes at have haft en styrke på EF1 til EF2 på en skala fra EF0 til EF5.

Ikke langt der fra i byen Kalamata, som har lagt navn til den græske oliven, blev man også ramt af en tornado. Her blev en lastbil væltet og butiksruder smadret af en anden tornado.

De to tornadoer over land var ikke alene, for som man ser i videoen øverst, blev en stor skypumpe over havet syd for Peloponnes observeret af mange grækere.

Usædvanligt varmt havvand leverer energien

Vandet i Middelhavet er usædvanligt varmt for årstiden, og det giver ekstra energi til uvejr her i efteråret. Med havtemperaturer på 26-27 grader syd for Peloponnes og omkring Kreta er vandet 2-3 grader varmere end normalt.

Når lavtryk med kølig luft bevæger sig hen over det varme hav, som i går, fungerer vandet nærmest som en kogeplade, der sender varm og fugtig luft til vejrs i en roterende atmosfære. Herved dannes der både kraftige regn- og tordenbyger, men også tornadoer og skypumper.

Igen i dag er der udsigt til kraftige tordenbyger over Grækenland, da lavtryk stadig huserer over det græske øhav.

Sådan kategoriseres tornadoer

Tornadoer kategoriseres ud fra EF-skalaen (Enhanced Fujita Scale) som har været i brug i USA siden 2007. Skalaen er opkaldt efter den japansk-amerikanske meteorolog Tetsuya Theodore Fujita (1920-1998) og måler en tornados styrke ud fra dens ødelæggelser i kategorierne EF0 til EF5, hvor sidstnævnte er kraftigst.

Ødelæggelserne kan omtrent omsættes til vindhastighederne herunder, men klassificeringen sker ud fra ødelæggelsernes omfang alene. Tornadoer, der derfor ikke resulterer i nævneværdige materielle skader, kan være meget svære at klassificere og undertiden ende i en for lav kategori.

EF0

Vind: 29-37 m/s  Relativt mindre ødelægger som under en gedigen dansk storm eller orkan. Tagsten blæser ned, skorstene blæser omkuld og træer brækker over eller rives op.

EF1

Vind: 38-49 m/s  Moderate ødelæggeser - hustage lider stor skade og kørende biler blæses af vejen.

EF2

Vind: 50-60 m/s Betydelige ødelæggeser - tage rives af huse og biler kan tippes rundt. Træer rives op med rode eller brækker over.

EF3

Vind: 61-73 m/s Voldsomme ødelæggelser - tage blæser af selv solide bygninger og biler løftes og kastes rundt. Træer rives op med rode.

EF4

  • Vind: 74-90 m/s
  • Enorme ødelæggelser - huse jævnes med jorden og biler løftes og flyver igennem luften
  • Typisk breddere end 500 meter

EF5

  • Vind: Over 90 m/s
  • Altødelæggende - jævner næsten alt med jorden og kan løfte store lastbiler mere end 100 meter væk
  • Typisk breddere end 1000 meter