Vejr

Bag om vejret: Løvfaldssommer

Løvfaldssommer er den betegnelse vi på TV 2 VEJRET benytter for en sommerlig periode i efteråret.

Begrebet kendes også under navnet 'Indian Summer' - og løvfaldssommer forbindes typisk med, at løvet har fået rødlige og gyldne farver, og vi inden en sommerlig tilbagevenden har haft en periode med køligere vejr.

Siden 2011 har TV 2 VEJRET kaldt det løvfaldssommer, hvis vi efter efterårsjævndøgn har en periode på tre sammenhængende dage med temperaturer på 20 grader eller derover.

I praksis betyder det, at vi først har løvfaldssommer, hvis vi efter den 22. eller 23. september har dagtemperaturer på 20 grader eller derover et eller andet sted i landet.

For at få løvfaldssommer i Danmark skal vi have tilført luft fra syd eller sydvest, hvor sommerlig varm luft fra Middelhavsegnene strømmer frem mod Danmark. Samtidig skal et højtryk nær Danmark sørge for det solrige vejr. Vi skal således have en situation, hvor et højtryk ligger øst for Danmark. Sådanne vejrsituationer bringer ud over varme også typisk tåge eller diset vejr med sig.

Senest vi havde løvfaldssommer i Danmark var i slutningen af september og starten af oktober 2011. Her fik vi fire dage i træk med temperaturer over 20 grader. De to af dagene var endda rigtige sommerdage. I øvrigt den seneste gennem tiderne - som var den 1. oktober, hvor der blev målt hele 26,9 grader.

Mens man i USA og Canada kalder det for 'Indian Summer', så har man i andre europæiske lande også navne for en varm periode i efteråret.

Brittsommar

I vort naboland Sverige kalder man det 'Brittsommar'. Denne betegnelse fører tilbage til navnedagen for 'Birgitta' eller 'Britt' den 7. oktober. En varm periode omkring denne dag - Sveriges Meteorologiske Institut har lagt sig fast på dagene 4-10. oktober - betegnes som 'Brittsommar'.

Luke's Summer

I England taler man om 'Luke's Summer' med henvisning til en helgen med navnedag den 18. oktober.

Her er det ikke kun gamle koner, der har været på spil. Foto: Per Bjarne Pedersen

Altweiber Sommer

I Tyskland taler man om 'Altweiber Sommer', der oversat betyder noget i stil med 'Gammelkone Sommer'.

Udtrykket stammer tilbage fra den germanske mytologi - og har med de edderkoppespind man kan se på disede efterårsmorgener at gøre.

Edderkoppespindene er ifølge sagnet grå hår fra gamle koner, der har tabt dem da de redte deres hår.

Skæbnens gudinde opsamler disse grå hår og spinder dem så til det flotteste spind, som man kan se på disse flotte efterårsmorgener, der ofte efterfølges af sensommerligt vejr.

Witven Sommerli

I Schweiz anvender man udtrykket 'Witven Sommerli' - der betyder noget i stil med 'Enkesommer' - og kan føres tilbage til det tyske sagn om de gamle koner.

Goldener Oktober

Tyskerne har endnu et udtryk, der en soleklar henvisning til oktober måned og den gyldne farve træerne har på denne årstid. Det drejer sig om 'Goldener Oktober', der oversat betyder 'Den gyldne oktober'.

Martins - eller Mortens sommer

I flere sydeuropæiske lande bruger man navnedagen for den 11. november - der er opkaldt efter helgenen Martin.

En varm periode i efteråret hedder således noget med Martin.

I Frankrig hedder det Ete de la Saint Martin. I Spanien er det Veranillo de San Martin og i Italien kalder man en varm efterårsperiode for Estate di San Martino.

Faktisk er der kilder, der angiver Danmark til at kalde en sådan periode for Martins sommer - men skulle det hedde noget, så vil det blive Mortens Sommer, som vi aftenen før jo fejrer med andesteg...