Vejr

Få svaret: Derfor regner det når vejret er 'smukt'

Hvis man har fulgt med i vejrudsigten de seneste dage har det været tydeligt at se at et stort højtryk har ligget tæt på landet og sikret lune vinde fra øst og sydøst.

Hvis man derudover også er en af dem der har gammeldags 'aneroidbarometre' hængende på væggen, så har pilen formentlig peget på 'smukt' vejr eller på 'fair'/'very dry', hvis man har den engelske udgave hængende.

Til trods for det, så er der det seneste døgn faldet både regn- og tordenbyger flere steder i den sydlige del af landet med stedvis store nedbørsmængder. 

Vejret ved overfladen er ikke den fulde historie

Det seneste døgns vejr viser at det ikke er nok at kigge på vejrforholdene ved jordoverfladen, da forhold længere oppe i atmosfæren kan have betydning for vejret. 

I ca 5 til 8 kilometers højde har der de seneste dage befundet sig kold luft over den sydlige del af landet. Det betyder at kold og tung luft ligger over varm og let luft - og den indbyrdes placering af luftmasserne er ustabil.

Naturen vil nemlig gerne have at de to luftmasser bytter plads, og det sker ved at luft ved overfladen stiger til vejrs og under de rette forhold - som tilfældet var det i går - kan udvikle sig til store og kraftige byger.

En sådan 'ansamling' af kold luft i højden er af meteorologer kendt som en 'kuldepol', og det er også den der har givet kraftige byger i nat og her til formiddag. Som 'kuldepolen' bevæger sig væk fra landet i dagens løb, så ophører bygeaktiviteten efterhånden og man kan i dagens løb få solen at se flere steder - selvom trykket falder.