Derfor er det ikke løvfaldssommer - endnu

16x9
Sådan skal skoven gerne se ud - før vi taler om løvfaldssommer Foto: Scanpix

Det er september, Solen skinner, temperaturen er igen på vej op over 20 grader, men selv om det er sommerligt, så er det vi oplever lige nu hverken 'I

Det er september, Solen skinner, temperaturen er igen på vej op over 20 grader, men selv om det er sommerligt, så er det vi oplever lige nu hverken 'Indian Summer' eller 'løvfaldssommer'.

Og selv om det ifølge kalenderen ikke er sommer - så er det vejr vi oplever nu er at betegne som sensommerligt vejr.

For at opleve det, som vi på TV 2 VEJRET kalder løvfaldssommer, så skal vi 14 dage længere frem.

Løvfaldssommer forbindes typisk med, at løvet har fået rødlige og gyldne farver, og vi inden en sommerlig tilbagevenden har haft en periode med køligere vejr.

Siden 2011 har TV 2 VEJRET kaldt det løvfaldssommer, hvis vi efter efterårsjævndøgn har en periode på tre sammenhængende dage med temperaturer på 20 grader eller derover - et eller andet sted i landet.

I praksis betyder det, at vi først har løvfaldssommer, hvis vi efter jævndøgn den 23. september har præcis det vejr vi oplever netop nu.

I slutningen af september og starten af oktober 2011 havde vi senest løvfaldssommer her i Danmark. dengang fik vi fire dage i træk med temperaturer over 20 grader. De to af dagene var endda rigtige sommerdage. I øvrigt den seneste gennem tiderne - som var den 1. oktober, hvor der blev målt hele 26,9 grader.

Mens man i USA og Canada kalder det for 'Indian Summer', så har man i andre europæiske lande også navne for en varm periode i efteråret. De fleste af navnene referer til tidspunkter efter jævndøgn - og et stykke ind i oktober og sågar november. Men tyskerne har et navn for varmt sommerligt septembervejr -  som de kalder 'Altweibersommer'.

Meget mere om det - og alle de andre navne for varmt sommervejr i Europa herunder.

Brittsommar
I vort naboland Sverige kalder man det 'Brittsommar'. Denne betegnelse fører tilbage til navnedagen for 'Birgitta' eller 'Britt' den 7. oktober. En varm periode omkring denne dag - Sveriges Meteorologiske Institut har lagt sig fast på dagene 4-10. oktober - betegnes som 'Brittsommar'.

Luke's Summer
I England taler man om 'Luke's Summer' med henvisning til en helgen med navnedag den 18. oktober.

Her er det ikke kun gamle koner, der har været på spil. Foto: Per Bjarne Pedersen

Altweiber Sommer
I Tyskland taler man om 'Altweiber Sommer', der oversat betyder noget i stil med 'Gammelkone Sommer'.

Udtrykket stammer tilbage fra den germanske mytologi - og har med de edderkoppespind man kan se på disede efterårsmorgener at gøre.

Edderkoppespindene er ifølge sagnet grå hår fra gamle koner, der har tabt dem da de redte deres hår.

Skæbnens gudinde opsamler disse grå hår og spinder dem så til det flotteste spind, som man kan se på disse flotte efterårsmorgener, der ofte efterfølges af sensommerligt vejr.

Witven Sommerli
I Schweiz anvender man udtrykket 'Witven Sommerli' - der betyder noget i stil med 'Enkesommer' - og kan føres tilbage til det tyske sagn om de gamle koner.

Goldener Oktober
Tyskerne har endnu et udtryk, der en soleklar henvisning til oktober måned og den gyldne farve træerne har på denne årstid. Det drejer sig om 'Goldener Oktober', der oversat betyder 'Den gyldne oktober'.

Martins - eller Mortens sommer
I flere sydeuropæiske lande bruger man navnedagen for den 11. november - der er opkaldt efter helgenen Martin.

En varm periode i efteråret hedder således noget med Martin.

I Frankrig hedder det Ete de la Saint Martin. I Spanien er det Veranillo de San Martin og i Italien kalder man en varm efterårsperiode for Estate di San Martino.

Faktisk er der kilder, der angiver Danmark til at kalde en sådan periode for Martins sommer - men skulle det hedde noget, så vil det blive Mortens Sommer, som vi aftenen før jo fejrer med andesteg...

Bag om vejret: Løvfaldssommer

Løvfaldssommer er det ord vi på TV 2 VEJRET anvender om en sommerlig periode i efteråret.

Definitionen er, at vi har løvfaldssommer, når der efter efterårsjævndøgn optræder tre på hinanden følgende døgn med dagtemperaturer på 20 grader eller derover.

Læs mere om løvfaldssommer