Vejr

Imponerende nordlys set over Danmark

Aften- og nattehimlen blafrede i de flotteste farver hen over Danmark, da man flere steder i landet kunne se et imponerende nordlys.

Nordlyset kunne i aftes og i nat ses i hele landet, men var absolut flottest i den nordlige del af Jylland, hvor man ud over klart vejr - også lå længst mod nord.

Det flotte nordlys blev fanget af flere af TV 2 VEJRET's seere, der med både fotokundskaber og kamera i højeste kvalitet tog meget flotte billeder af aften- og nattehimlen, som den så ud over Danmark.

Aftenens og nattens nordlys kom i forbindelse med en geomagnmetisk storm af klasse 2 - på en skala fra 1 til 5 - da plasma for et par dage siden blev revet løs og dannede et hul i Solens korona.

Den elektrisk ladede sky af plasma er med stor fart blæst ned mod Jorden - og gav i aftes i nat den geomagnetiske storm, som med klasse 2 var af en sådan kraft, at den kunne give nordlys på vore breddegrader.

Når en sådan plasmasky møder Jordens magnetfelt sendes de elektrisk ladede partikler primært mod Jorden i et bælte (nordlysringen) hen over de nordlige breddegrader, hvor de går i forbindelse med iltatomer i den ydre del af atmosfæren og udsender fluoriserende lys i røde, violette og grønne farvenuancer - som vi på Jorden kan se som nordlys.

Er den geomagnetiske storm kraftig, så kan nordlysringen nå langt mod syd - og vi kan som det var tilfældet i aftes og i nat se nordlys i Danmark.

Nordlyset er det kraftigste set herhjemme siden et flot nordlys kunne ses natten til den 17. marts i år.