Flotte optiske fænomener på himlen over Danmark

16x9
Circumzenithalbue over Aabenraa i Sønderjylland den 29/8 2015 Foto: Mette Briand

Der var både haloer, bisole og noget så eksotisk som circumzenithal-buer på himlen over Danmark i dag. På TV 2 VEJRET fik vi i løbet af lørdag mang

Der var både haloer, bisole og noget så eksotisk som circumzenithal-buer på himlen over Danmark i dag.

På TV 2 VEJRET fik vi i løbet af lørdag mange flotte billeder af - og ligeså mange henvendelser på regnbuer på en stort set blå himmel.

Mange af vore brugere og seere undrede sig - og vi kan afsløre, at det ikke er regnbuer, som vi kender dem - men optiske fænomener som opstod i forbindelse med de højtliggende skyer bestående af is, som trak ind over Danmark i dag.

Begge fænomener havde to hovedingredienser - nemlig de iskrystaller, der var i højtliggende slørskyer og så solens stråler.

Lørdag lå højtliggende slørskyer fyldt med iskrystaller i stor højde hen over store dele af Danmark - og da Solen skinnede ned gennem dem, brød iskrystallerne lyset, så de optiske fænomer kunne opstå.

Hvis de sekskantede iskrystaller, der både kan være aflange som en blyant eller helt flade, ligger helt tilfældigt organiseret, brydes lyset med en vinkel på 22 grader, som typisk danner en ring om Solen - en såkaldt halo.

Omkring Solen og denne ring kan der dannes flere og mere sjældne fænomener, som fx. bisole og circumzenithalbuer..

Circumzenithalbue - og bisole den 29/8 2015
Circumzenithalbue - og bisole den 29/8 2015 Foto: Gitte Maarup Hansen, Morten Friis Sørensen, Pernille Kruse

Circumzenithalbue
Lørdag kunne man se en omvendt regnbue  - en såkaldt Circumzentithalbuen, der dannes når Solens stråler skinner ind på vandret orienterede pladeformede iskrystaller, hvor strålerne afbøjes og på samme måde som i en prisme afbøjes lyset i lidt forskelligt vinkler afhængigt af bølgelængden. Processen kaldes for refraktion.

Iskrystallerne sender således lyset videre ud gennem kanterne på iskrystallerne i forskellige retninger, så man kan se hele farvespektret bredt ud i en bue.

Det sker i dette tilfælde på en måde, så der i et område over Solen dannes en halv bue med center i Zenith - der er lige over iagttagerens hoved. Circumzenitalbuen opstår kun, hvis Solen står lavere på himlen end 32,3 grader over horisonten, da solstrålerne i så fald ikke vil passere ud gennem siderne på iskrystallen.

Derfor opstå fænomenet kun om morgenen og fra sidst på eftermiddagen og frem til solnedgang.

Spredningen af lyset foregår i øvrigt så rent, at farverne i en circumzenithalbue er 'renere' end de farver man kan se i en regnbue.

Bisol
Lørdagens iskrystaller i de højtliggende skyer bød også på bisole.

Billedet ovenfor viser to af bisolene. Selve den 'rigtige' sol ses ikke.

Bisolen dannes når pladeformede iskrystaller, der ligger på langs af sig selv - altså horisontalt - så at sige kan sprede lyset i en og samme retning, så lyset bliver koncentreret omkring to punkter på hver sin side af Solen.

Ofte ser man omkring punkterne, hvor bisolene optræder mange forskellige farver. Lysets farver bliver refrakteret i iskrystallerne og hele lysets farvespektrum spredes.

Det ses meget tydeligt på billedet ovenfor.

På engelsk kaldes bisole for 'Sun dogs', der antageligt refererer til, at bisolene følger solen som hunde i snor.

Bisole optræder oftest når solen står lavt på himlen.